Mobiele menu

Smart glove with intention detection and mechatronic finger actuation supporting elderly occupation (IronHand)

IronHand: ondersteunt bij verminderde handkracht

Een goede handfunctie is van groot belang voor het uitvoeren van bijna alle taken in het dagelijks leven. Denk aan persoonlijke verzorging, vrijetijdsbesteding en werkgerelateerde activiteiten. Door ouderdom en het bijbehorende verlies van spiermassa kan de handkracht sterk afnemen. En soms komt het al op jongere leeftijd voor, bijvoorbeeld door een beroerte of reuma.

Hoe het werkt

IronHand is een handschoen met sensoren. Deze sturen een motortje aan dat de kracht van de hand vergroot. De handschoen vervangt de handfunctie niet maar geeft extra ondersteuning. De gebruiker zet zelf een beweging in – bijvoorbeeld knijpen, draaien of wringen – en de handschoen versterkt deze. Met speciale oefensoftware met games op een computerscherm is de handschoen ook therapeutisch te gebruiken, bijvoorbeeld voor handfunctietraining in de revalidatie. Eindgebruikers denken vanaf het begin van het project mee over het ontwerp en het uiteindelijke product.

Wat het oplevert

De IronHand helpt bij het zelf weer kunnen uitvoeren van dagelijkse handelingen, zoals persoonlijke verzorging, huishouden, vrijetijdsbesteding of werk. Zo kunnen gebruikers hun handfunctie behouden of zelfs verbeteren en beter zelfstandig functioneren in het dagelijkse leven. De handschoen neemt geen kracht over en houdt de conditie van de hand dus ook intact, zonder spieren en gewrichten te forceren. De computerspelletjes maken het oefenen in een therapeutische setting leuker. De gebruiker traint letterlijk spelenderwijs de spieren in hand en pols en houdt de therapie daardoor beter vol.

Voor wie

Voor mensen met een verminderde handfunctie die hun dagelijkse activiteiten zonder hulp willen blijven uitvoeren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
320600001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. G.B. Prange PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Roessingh Research and Development
Lees meer over dit project in de brochure 'De Kweekvijver van AAL: samen ICT-oplossingen voor ouderen ontwikkelen en vermarkten' (pagina 32-33).