Mobiele menu

Societal participation with Boston Psychiatric Rehabilitation for patients with severe mental illness: a cost effectiveness study.

Mensen met Ernstige Psychische Aandoeningen (EPA) hebben hulp nodig bij maatschappelijke participatie, gedefinieerd als betaald of onbetaald werk, studie of andere dagelijkse activiteiten. Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat de Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB) een effectieve methode is om deze ondersteuning te bieden. Er was echter niets bekend over de kosteneffectiviteit van IRB in vergelijking tot reguliere zorg. 

Een multicenter gerandomiseerde studie (RCT) op vijf locaties is uitgevoerd met metingen bij de start, na 6 en 12 maanden. Mensen met EPA, tussen 18-60 jaar en een wens op het gebied van maatschappelijke participatie konden deelnemen aan de studie. IRB werd vergeleken met een actieve controle conditie van hulpverlening gecombineerd met trajectbegeleiding gericht op het bevorderen participatie in werk en dagbesteding. 

Alle deelnemers gingen vooruit, ongeacht de gebruikte begeleidingsmethode. IRB bleek niet (kosten)effectiever te zijn dan reguliere zorg en begeleiding bij het bevorderen van maatschappelijke participatie na 6 en 12 maanden. De studie geeft geen indicatie dat IRB (kosten)effectiever is dan reguliere zorg.

 

Verslagen


Eindverslag

Mensen met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA) hebben naast behandeling ook hulp nodig bij sociale participatie. De Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB) is ontwikkeld om hen te helpen op het gebied van wonen, werken, leren en sociale contacten. De IRB-methodiek is gericht op het kiezen, verkrijgen en behouden van rehabilitatiedoelen op het gebied van werk, studie en andere activiteiten. Effectonderzoek naar de IRB laat grotendeels positieve resultaten zien in termen van sociale participatie. Nog geen onderzoek heeft plaatsgevonden naar de vraag of de IRB ook kosteneffectief is. Het doel van deze studie is onderzoeken of de IRB kosteneffectief is vergeleken met gebruikelijke zorg (Care As Usual afgekort CAU) na 12 maanden voor patiënten met EPA die een wens hebben tot verandering op het gebied van sociale participatie, gedefinieerd als betaald of onbetaald werk, een studie of fulltime zorg voor het gezin. We voeren een Multicenter gerandomiseerde studie (RCT) uit met metingen bij de start, na 6 en 12 maanden. De studiepopulatie bestaat uit patiënten met EPA, tussen 18 en 60 jaar met wens tot verandering op gebied sociale participatie bij van twee GGZ-instellingen en een instelling voor begeleid en beschermd wonen (RIBW). 225 cliënten zullen geincludeerd worden en willekeurig verdeeld over ofwel IRB ofwel gebruikelijke zorg. De primaire maat is verandering in sociale participatie. Secundaire maten zijn: uren participatie, de positie op de sociale participatieladder, tevredenheid over het bereiken van rehabilitatiedoelen, functioneren, kwaliteit van leven, zelfwaardering. Verder wordt een kostenevaluatie uitgevoerd vanuit maatschappelijk perspectief met zowel directe als indirecte (niet-)medische kosten afgezet tegen kwaliteit van leven als uitkomstmaat. Een budget impact analyse (BIA) wordt gedaan om beleidsmakers te informeren over de financiële consequenties bij blijvende implementatie van de IRB in het zorgaanbod. Het onderzoek startte medio 2013 met de voorbereidingsfase en in januari 2014 werd begonnen met de inclusie van patiënten. Op dit moment na 11 maanden inclusie doen er 72 patiënten mee. Het onderzoek zal in juli 2017 afgerond worden.

Kenmerken

Projectnummer:
837002006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2017
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. W. Swildens
Verantwoordelijke organisatie:
Altrecht