Mobiele menu

SOS kraamzorg: biedt spreiding en/of onderbreking van kraamzorg, zonder uitbreiding van het aantal zorguren, gezondheidswinst voor moeder en kind tijdens en na afloop van de kraamtijd?

Vraagstuk

Verruiming van de periode waarin kraamzorg wordt gegeven is een cliëntgericht middel om de kwaliteit van kraamzorg te verbeteren en de huidige kwaliteitseisen te waarborgen. In dit project zijn de effecten van geïndividualiseerde spreiding en/of onderbreking van kraamzorguren op de gezondheid van moeder en kind tijdens en na de kraamtijd onderzocht.

Onderzoek

Ruim 1200 vrouwen die in week 30 van de zwangerschap de intentie hadden tot het geven van borstvoeding, kregen de mogelijkheid om hun toegekende kraamzorguren flexibel in te plannen  verdeeld over 14 dagen na de bevalling. Dit in plaats van de standaardplanning waar kraamzorguren over maximaal 8-10 aaneengesloten dagen ingezet kunnen worden. De helft van de deelnemers was ingedeeld in de interventiegroep (flexibele planning) en de andere helft in de controle groep (standaardplanning).

Uitkomst

De mogelijkheid tot onderbreking en/of spreiding van kraamzorguren werd positief ontvangen door moeders en kraamverzorgenden. Voor moeders  resulteert de flexibele inzet in een betere afstemming van de zorg op persoonlijke voorkeuren en situaties. Kraamverzorgenden zien voornamelijk een meerwaarde van flexibele planning als deze wordt ingezet bij moeders met borstvoedings- en/of gezondheidsproblemen, die erg onzeker zijn of geen partner/mantelzorg hebben tijdens de kraamperiode. De standaard kwaliteitsindicator gebruikt in de kraamzorg (i.e. borstvoeding aan het einde van de kraamtijd) laat geen kwaliteitsverbetering van de flexibele planning zien ten opzichte van standaardplanning.

Hoewel de flexibele planning positief werd gewaardeerd, merkten zowel moeders als kraamverzorgenden dat meer flexibiliteit ook uitdagingen met zich meebrengt, zoals bijvoorbeeld voor de planning en de invulling van taken. In verder dialoog met moeders, kraamverzorgenden en kraamzorgorganisaties zal onderzocht worden hoe deze uitdagingen kunnen worden overkomen. Hiervoor is onder andere een praatplaat ontwikkeld.

Lees ook

Producten

Titel: Kraamzorg 2.0
Auteur: F. Lambermon
Titel: Kraamzorg 2.0
Auteur: F. Lambermon
Titel: Kraamzorg 2.0
Auteur: F.Lambermon
Titel: Kraamzorg 2.0
Auteur: F. Lambermon
Titel: Kraamzorg 2.0
Auteur: F. Lambermon
Titel: Effectiveness of client-centred flexible planning of home-based postpartum care: a randomised controlled trial"
Auteur: Lambermon, Fleur; Duijnhoven, Noortje; Dedding, Christine; Kremer, Jan,
Magazine: Birth
Titel: The (un)intended consequences of flexible planning in home-based postpartum care: a new geography of tasks and responsibilities.
Auteur: Lambermon, Fleur; Duijnhoven, Noortje; Braat, Didi; Kremer, Jan; Dedding, Christine
Magazine: Midwifery
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32554221/
Titel: Onderzoek naar kraamzorg.
Auteur: F. Lambermon
Magazine: Kraamzorg
Titel: Maternal self-care needs in the early postpartum period: an integrative review
Auteur: Lambermon, Fleur; Duijnhoven, Noortje; Dedding, Christine; Vandenbussche, Frank
Magazine: Midwifery
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32739715/
Titel: Mothers’ enthusiasm for planning home-based postpartum care with greater flexibility: a client-centred response to their diverse and dynamic needs
Auteur: Lambermon, Fleur; Duijnhoven, Noortje; Dedding, Christine; Kremer, Jan
Magazine: International Journal of Nursing Studies
Titel: Filmpje en praatplaat
Auteur: Lambermon, Fleur; van Duijnhoven, Noortje, In60seconds
Titel: Tafelkleed, servetten en wikkel voor dialoog met veld.
Auteur: Lambermon, Fleur

Verslagen


Eindverslag

Het huidige aantal kraamzorgdagen als de aaneengeslotenheid wordt in de praktijk door cliënten en kraamverzorgenden als suboptimaal ervaren. Dit onderzoek richt zich op het effect van meer flexibiliteit in de tijdsspanne van de kraamzorgperiode; het spreiden en/of onderbreken van zorguren over max. 14 dagen na de bevalling. Meer dan 1200 moeders hebben meegedaan aan een RCT naar het kwaliteitseffect van een zogeheten ‘flexibele planning’. Daarnaast is er gesproken met moeders en kraamverzorgenden over hun ervaringen met een dergelijke planning. Deze ervaringen laten zien dat een flexibele planning in de kraamzorgperiode zeer gewaardeerd wordt maar dat er uitdagingen in de praktijk zijn. De primaire uitkomstmaat (= belangrijkste uitkomstindicator in de sector) toont geen kwaliteitsverbetering aan. De opgedane kennis wordt verspreid via een animatievideo aan ouders en kraamverzorgenden. Aan de hand van praatplaten worden het gesprek aangegaan met beleidsmakers in de sector (bijv. KCKZ).
Dit project richt zich op het effect van geïndividualiseerde spreiding en/of onderbreking van kraamzorguren op de gezondheid van moeder en kind tijdens en na de kraamtijd. Verruiming van de tijdsspanne waarin de kraamzorg gegeven wordt is een cliëntgericht middel om de kwaliteit van kraamzorg te verbeteren en de huidige kwaliteitseisen te waarborgen. In een gerandomiseerde trial wordt bij cliënten die in week 30 van de zwangerschap de intentie hebben tot het geven van borstvoeding, geëvalueerd of een flexibelere omgang met kraamzorguren een verbetering oplevert voor moeder en kind. De primaire uitkomstmaat hierbij is geslaagde borstvoeding (geen bijvoeding), als surrogaatparameter voor gezondheidswinst voor moeder en kind op zowel korte als lange termijn. Secundaire uitkomstmaten zijn de ervaren kwaliteit van kraamzorg en de ervaren zelfredzaamheid van de moeder. De focus in de huidige studie ligt op haalbare, praktijkgerichte, doelmatige kraamzorg op maat.

Kenmerken

Projectnummer:
209070003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2020
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. N.T.L. van Duijnhoven