Mobiele menu

Space2Move - Ruimte voor Bewegen in de Regio Fase 2

Mensen die niet genoeg bewegen verkorten hun levensverwachting en hebben een grotere kans op chronische ziekten. Helaas zijn deze mensen met bewegingsarmoede moeilijk te stimuleren om te gaan sporten. 

Doel

Daarom richtte Space2Move zich op het stimuleren van dagelijks bewegen. De hoofdvraag was hoe maatregelen in het fysieke domein aan kunnen zetten tot meer en actiever bewegen en welke gezondheidseffecten dit heeft gehad.

Aanpak

Space2Move werkte samen met maatschappelijke partners uit de regio Arnhem–Nijmegen. Samen selecteerden we ruimtelijke projecten om te onderzoeken welke effecten ze hadden op beweeggedrag. We gebruikten hiervoor interviews, vragenlijsten en hebben beweeggedrag en gezondheid gemeten. Zo beoordeelden we welke ingrepen tot meer dagelijks bewegen leidden. Het doel van dit onderzoek was om te komen tot interventies die aantoonbaar werkten in het stimuleren van beweeggedrag.

Resultaat

Daartoe ontwikkelden we een toolkit voor ruimtelijke interventies waarmee partners hun omgeving beweegvriendelijker konden inrichten.

Afbeelding
space2move

Receptenboek: Bewegen op recept!

Bekijk de doelgroepgerichte maatregelen in de leefomgeving voor het stimuleren van dagelijks bewegen.
Bestand
Afbeelding
bewegen

Ga je meer bewegen als je dichtbij een park woont?

Gemeenten en provincies proberen door de openbare ruimte aan te passen meer mensen te laten bewegen. Het project Space2Move bekijkt welke maatregelen het beste werken.

Vervolg

Kenmerken

Projectnummer:
5310013231
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. E. van der Krabben
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universiteit Nijmegen
Afbeelding
Kennisbundel gezonde wijk

In de kennisbundel Gezond leven in gemeente en regio vindt u een selectie van de meest bruikbare kennis uit onderzoek naar gezondheidsaanpakken in de wijk voor gemeenten en GGD’en. In ruim 4 jaar is de kennis opgedaan in 35 projecten, met subsidie uit ons Preventieprogramma.