Mobiele menu

SPARK: Self- & Peer Assessment om te Reflecteren op Kwaliteitsstandaarden

Om wijkverpleegkundigen en verzorgenden in de 1e lijn te ondersteunen bij het nemen van beslissingen over de beste zorg voor de patiënt, zijn er kwaliteitsstandaarden en richtlijnen. Toch is het in de praktijk niet makkelijk om een goede beslissing te nemen omdat patiënten vaak meerdere problemen hebben. Het is daarom belangrijk om wijkverpleegkundigen en verzorgenden mogelijkheden te geven om hun beslissingen te toetsen bij collega’s.

Reflectiemethode

Zelf- en peer-assessment is een bewezen effectieve methode voor dit doel bij fysiotherapeuten. Zorgverleners kijken kritisch naar hun eigen werk en dat van hun collega’s en geven elkaar feedback. Ze gebruiken daarvoor concrete voorbeelden van patienten uit de praktijk.

Doel

Het doel van dit project is het ontwikkelen, testen en evalueren van een reflectiemethode voor wijkverpleegkundigen en verzorgenden gericht op 2 richtlijnen:

  • richtlijn Verslaglegging
  • richtlijn Mantelzorg

Kenmerken

Projectnummer:
10110042020001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2024
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. M.J.M. Adriaansen
Verantwoordelijke organisatie:
HAN University of Applied Sciences
Afbeelding

Reflectiemethoden doorontwikkelen in proeftuinen

Reflectiemethoden (zoals intercollegiale toetsing, klinische lessen, scholingsmateriaal) ondersteunen bij het bewust toepassen van kwaliteitsstandaarden. Daarom financieren we 3 projecten die reflectiemethodieken (door)ontwikkelen. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.