Startimpuls Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Flevoland
De gemeenten in Flevoland werken samen met andere betrokkenen aan de transformatie in het sociaal domein waarbij wordt geschakeld tussen het lokale en het regionale perspectief. In Flevoland zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet in de samenwerking rondom personen met verward gedrag. Bij alle samenwerkingsvormen in Flevoland wordt nauw aangesloten op de leefwereld van personen met een psychische kwetsbaarheid en problemen op verschillende leefdomeinen. In de overlegstructuren is structureel plaats voor de inbreng van cliëntenorganisaties Stichting Cliëntenperspectief GGZ (CLIP) en MEE IJsseloevers en Bureau Herstel van Kwintes.
Doel
Het door ontwikkelen van de tweede fase voor de Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Flevoland. De kennis en de praktijkverbeteringen uit het project worden vertaald in onderwijsmodules voor het mbo en het hbo. De werkplaats biedt stagemogelijkheden en afstudeeropdrachten voor het hbo (zorg en welzijn) en de universiteit. De kenniswerkplaats staat in contact met de Master Ervaringsdeskundigheid. Deze start in 2023 op Windesheim. Hierin gaan studenten een praktijkonderzoek doen op het gebied van beleid en innovaties die de inclusie van mensen met een psychische kwetsbaarheid versterken. De kenniswerkplaats is ook een plek waar cliënten en ervaringsdeskundigen initiatieven op het gebied van herstel en zelfregie kunnen ontwikkelen. Voor professionals zal het makkelijker worden om zich te ontwikkelen via masterclasses en uitwisseling met andere organisaties binnen het netwerk.
Aanpak
In de kenniswerkplaats gaan alle betrokkenen participeren. Dat zijn de zorgprofessionals, gemeenten, onderwijs en onderzoek maar ook de naasten, buren, ervaringsdeskundigen en degenen met het ‘onbegrepen gedrag’ zelf. Professionele kennis, beleidskennis, wetenschappelijke kennis én ervaringskennis worden gecombineerd. Samenwerkingsvormen worden verder versterkt of nieuw opgezet waarbij informele en formele partijen gezamenlijk producten gaan maken.
Samenwerkingspartners
Samenwerkende partijen zijn GGD Flevoland, Hogeschool Windesheim Lectoraat GGZ en Samenleving en de gemeente Almere. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis wordt geraadpleegd.