Stereotactische radiotherapie en stabiliserende operatie gecombineerd binnen 24u bij instabiele wervelmetastasen: een gerandomiseerd onderzoek
Uitzaaiingen in het skelet (botmetastasen) zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met vergevorderde kanker. Dit veroorzaakt vaak pijn en verslechtert de levenskwaliteit van patiënten en hun partners. De standaardbehandeling om deze pijnklachten te bestrijden is conventionele radiotherapie. Wanneer er sprake is van een instabiele wervelkolom of een (dreigende) fractuur door de uitzaaiing, is een operatie nodig. In de huidige situatie worden patiënten met instabiele wervelmetastasen eerst geopereerd (gestabiliseerd), en pas na een tijdsinterval van minimaal 2 weken bestraald, om complicaties in het wondgebied te voorkomen. Hierdoor duurt het lang voordat effectieve pijncontrole optreedt en de patiënt kan beginnen met mobiliseren.
Doel
Het doel van deze gerandomiseerde studie is het evalueren van de effectiviteit van het omdraaien van de volgorde van beide behandelingen, dus eerst radiotherapie en 24 uur later een operatie, om zo het behandelingsinterval te verkorten. Ook onderzoeken we of de nieuwe radiotherapeutische techniek stereotactische bestraling (SBRT) beter werkt dan conventionele radiotherapie bij het behandelen van wervelmetastasen.
Aanpak/werkwijze
We vergelijken een controlegroep en een interventiegroep op:
- fysiek functioneren 4 weken na start van de behandeling
- pijnvermindering
- duur van ziekenhuisopname
- bijwerkingen, zoals wondcomplicaties
- kwaliteit van leven
- progressievrije overleving
Verder voeren we een kosten-effectiviteitsanalyse uit om de waarde van de behandelprocedure in de klinische praktijk te evalueren.
Samenwerkingspartners
We werken samen met Radboudumc en het Diakonessenziekenhuis.
Verwachte resultaten
Wanneer we bewijs kunnen leveren voor bestralen en opereren in een korter tijdsinterval:
- Kunnen beide behandelingen binnen 1 ziekenhuisopname plaatsvinden.
- Ervaren patiënten eerder effect van de behandelingen.
- Herstellen patiënten naar verwachting fysiek sneller.
- Ervaren patiënten een snellere pijncontrole.
- Kunnen zorgprofessionals naar verwachting systemische therapie (behandeling voor het hele lichaam in plaats van lokaal) sneller hervatten.
Helpt het omdraaien en inkorten van behandeling tot sneller herstel van mobiliteit, pijn en een vervolgbehandeling? In deze blog legt projectleider Lenny Verkooijen meer uit over de 24-uursbehandeling die zij en haar team gaan onderzoeken en wat het kan betekenen voor kwaliteit van leven.
ZonMw en symptoombehandeling
Vanuit ons programma Palliantie financieren we projecten die bijdragen aan goed onderbouwde interventies om symptoomlast te verminderen bij de patiënt. Zo zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Lees meer over symptoombehandeling in de palliatieve fase.
Producten
Auteur: E H Huele, J M van der Velden, N Kasperts, W S C Eppinga, J P C Grutters, B B M Suelmann, A A Weening, D Delawi, S C C M Teunissen, H M Verkooijen, J J Verlaan, R Gal
Magazine: Trials
Link: https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-023-07315-y#additional-information