Sterker in de buurt
In de Alkmaarse aandachtswijk Overdie ligt het gemiddelde inkomen laag, is de werkloosheid hoog en zijn veel gezondheidsproblemen. Bewoners weten vaak niet bij wie ze met hun problemen kunnen aankloppen.
Doel
We wilden dat wijkverpleegkundigen (0,8 fte) als centrale zorgverleners de kwaliteit van leven van bewoners vergroten en zorg- en hulpverlening beter bereikbaar maakten.
Werkwijze
Wijkverpleegkundigen waren in de wijk een toegankelijke vraagbaak en gaven voorlichting aan groepen bewoners over het tijdig vragen van hulp. Vanuit een vertrouwensband verwezen ze bewoners naar de juiste zorg- of hulpverlener en bewaakten of ze daar goed werden geholpen. Aan de andere kant onderhielden de wijkverpleegkundigen nauwe contacten met het eigen wijkteam en met andere zorg- en hulpverleners. Zo was het mogelijk om bewoners snel en goed de juiste zorg te bieden en hiaten in het aanbod op te lossen.
Resultaten
Gedurende het project is de samenwerking met zorg en welzijnsorganisaties versterkt. De wijkverpleegkundige is meer zichtbaar geworden, en wordt weer gezien als verbindende schakel. Wijkteams werken kleinschaliger en hebben binnen de eigen wijk een grotere verantwoordelijkheid, ook waar het gaat om samenwerking met anderen en de coördinatie van zorg en welzijn bij de individuele cliënt. Samenwerking met de huisartspraktijken binnen de eigen wijk worden geïntensiveerd.