Mobiele menu

Stopping automatic behaviour automatically: A new approach to changing unhealthy eating habits

Aanvrager: Universiteit Utrecht
Doelgroep: Jongeren, werknemers en mensen met overgewicht

Samenvatting:
Doel van dit onderzoek is te komen tot een nieuwe benadering voor het voorkomen van ongezonde, impulsieve eetgewoontes. Ongezond eetgedrag komt vaak voort uit gewoonte en er gaat dus geen bewuste keuze aan vooraf. De projectgroep onderzoekt de toepassing van 'stop signalen' in het voorkomen van ongezond impulsief eetgedrag. Stopsignalen zijn signalen waarmee mensen geconfronteerd worden wanneer zij met de ongezonde keuze in aanraking komen en die ertoe moet leiden dat zij de keuze voor ongezond voedsel onderdrukken. De projectgroep test het effect van de automatische stop methode op impulsieve eetgewoontes. Ook vergelijken zij het bereikte effect met het effect van een breed geaccepteerde methode die stuurt op het bewust maken van de gezonde keuze.

Producten

Titel: appEdieet
Titel: Comparing two psychological interventions in reducing impulsive processes of eating behavior: Effects on self-selected portion size.
Auteur: Van Koningsbruggen, G. M.*, Veling, H.*, Stroebe, W., & Aarts, H. (in press). * Equal contribution
Magazine: British Journal of Health Psychology
Titel: Healthy dining: Subtle diet reminders at the point of purchase increase low-calorie food choices among both chronic and current dieters
Auteur: Papies, E. K., & Veling, H.
Magazine: Appetite
Titel: Changing impulsive determinants of unhealthy behaviours towards rewarding objects
Auteur: Veling, H., & Aarts, H.
Magazine: Health Psychology Review
Titel: Using stop signals to inhibit chronic dieters' responses toward palatable foods
Auteur: Veling, H., Aarts, H., & Papies, E. K.
Magazine: Behaviour Research and Therapy
Titel: Fear signals inhibit impulsive behavior toward rewarding food objects
Auteur: Veling, H., Aarts, H., & Stroebe, W.
Magazine: Appetite
Titel: Unintentional preparation of motor impulses after incidental perception of need rewarding objects
Auteur: Veling, H., & Aarts, H.
Magazine: Cognition & Emotion
Titel: Using stop signals to reduce impulsive choices for palatable unhealthy foods
Auteur: Veling, H., Aarts, H., & Stroebe, W.
Magazine: British Journal of Health Psychology
Titel: Anger as a hidden motivator: Associating attainable products with anger turns them into rewards
Auteur: Veling, H., Ruys, K. I., & Aarts, H.
Magazine: Social Psychological and Personality Science
Titel: Encyclopedia of the sciences of learning
Auteur: Veling, H., & Aarts, H.

Verslagen


Eindverslag

Doel van dit onderzoek is te komen tot een nieuwe benadering voor het voorkomen van ongezonde, impulsieve eetgewoontes. Ongezond eetgedrag komt vaak voort uit gewoonte en er gaat dus geen bewuste keuze aan vooraf. De projectgroep onderzoekt de toepassing van ‘stop signalen’ in het voorkomen van ongezond impulsief eetgedrag. Stopsignalen zijn signalen waarmee mensen geconfronteerd worden wanneer zij met de ongezonde keuze in aanraking komen en die ertoe moet leiden dat zij de keuze voor ongezond voedsel automatisch onderdrukken. De projectgroep test het effect van de automatische stop methode op impulsieve eetgewoontes. Ook vergelijken zij het bereikte effect met het effect van een breed geaccepteerde methode die juist stuurt op het bewust maken van de gezonde keuze.

Doel van dit onderzoek is te komen tot een nieuwe benadering voor het voorkomen van ongezonde, impulsieve eetgewoontes. Ongezond eetgedrag komt vaak voort uit gewoonte en er gaat dus geen bewuste keuze aan vooraf. De projectgroep onderzoekt de toepassing van ‘stop signalen’ in het voorkomen van ongezond impulsief eetgedrag. Stopsignalen zijn signalen waarmee mensen geconfronteerd worden wanneer zij met de ongezonde keuze in aanraking komen en die ertoe moet leiden dat zij de keuze voor ongezond voedsel automatisch onderdrukken. De projectgroep test het effect van de automatische stop methode op impulsieve eetgewoontes. Ook vergelijken zij het bereikte effect met het effect van een breed geaccepteerde methode die juist stuurt op het bewust maken van de gezonde keuze.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
115100001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. H.A.G. Aarts
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit Utrecht