Strengthening the Dutch national smoking cessation infrastructure to support the Smokefree Generation movement
Vraagstuk
Ondanks diverse maatregelen rookt nog steeds 23% van de Nederlandse bevolking. Er zijn verschillende effectieve vormen van stopondersteuning beschikbaar in Nederland. Een van de knelpunten bij tabaksontmoediging in Nederland is echter de geringe doorverwijzing vanuit de huisartsenpraktijk naar effectieve stopondersteuning (waardoor maar een kwart van de rokers in Nederland die proberen te stoppen effectief ondersteund wordt). Samen met zorgverleners en rokers zal er een nieuwe verwijs-strategie worden ontwikkeld voor de eerstelijnszorg. Het project zal voortbouwen op ondersteuningsstructuren waar huisartsenpraktijken gewend zijn mee te werken zoals de website www.thuisarts.nl (NHG), training via regionale FTO bijeenkomsten (Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik) en de sociale kaart van stopondersteuning (Trimbos).
Onderzoek
Doel van het onderzoek is het verbeteren van de doorverwijzing vanuit de huisartsenpraktijk van patiënten die willen stoppen met roken. Er wordt een nieuw protocol ontwikkeld en vervolgens getest in een stepped-wedge cluster gerandomiseerde trial.
Uitkomst
In 24 groepen huisartsenpraktijken wordt het aantal doorverwijzingen van rokers naar effectief bewezen stopondersteuning onderzocht. Het project zal een kosten-baten schatting doen en aanbevelingen schrijven voor landelijke uitrol.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van de volgende partijen:
Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Trimbos-instituut, Universiteit Maastricht, Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Nederlands Huisarts Genootschap (NHG), Huisartsenopleiding Leiden van het LUMC en Het Longfonds.
Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Naomi Lagerweij en Liza Meeuwsen - E: connect-studie@trimbos.nl
Ondanks diverse maatregelen rookt nog steeds 22% van de Nederlandse bevolking. Er zijn verschillende effectieve vormen van stopondersteuning beschikbaar in Nederland. Een van de knelpunten bij tabaksontmoediging in Nederland is de geringe doorverwijzing vanuit de huisartsenpraktijk naar effectieve stopondersteuning (waardoor maar een kwart van de rokers in Nederland die proberen te stoppen effectief ondersteund wordt). Samen met zorgverleners en rokers ontwikkelen wij een nieuwe verwijs-strategie voor de eerstelijnszorg. Het project zal voortbouwen op ondersteuningsstructuren waar huisartsenpraktijken gewend zijn mee te werken zoals de website www.thuisarts.nl (NHG), training via regionale FTO bijeenkomsten (Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik) en de sociale kaart van stopondersteuning (Trimbos-instituut). Doel van het onderzoek is het verbeteren van de doorverwijzing vanuit de huisartsenpraktijk van patiënten die willen stoppen met roken. Er wordt een nieuw protocol ontwikkeld, gebaseerd op het ask-advice-connect principe en vervolgens getest in de praktijk. In groepen huisartsenpraktijken wordt het aantal doorverwijzingen van rokers naar effectief bewezen stopondersteuning onderzocht. Het project zal tevens een kosten-baten schatting doen en aanbevelingen geven voor landelijke uitrol. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van de volgende partijen: Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Trimbos-instituut, Universiteit Maastricht, Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Nederlands Huisarts Genootschap (NHG), Huisartsenopleiding Leiden van het LUMC en Het Longfonds.