Strengthening Krachtvoer as an efficient and effective instrument to promote integral health promotion at prevocational schools
Projectomschrijving
Krachtvoer is een effectief lesprogramma om vmbo-leerlingen te helpen gezond te leven en in het bijzonder gezonde voedingskeuzes te maken. In 2016 is een gezamenlijk initiatief van Maastricht Universiteit en onderwijsorganisatie CITAVERDE gestart om het destijds verouderde programma door te ontwikkelen naar hedendaagse standaarden en een vliegwiel voor de Gezonde School aanpak te integreren. In een proces van co-creatie is de doelgroep (met name leerlingen en docenten) tijdens de ontwikkeling en implementatie uitgebreid en continu om input gevraagd. Deze input is vertaald naar adaptaties in het programma om de implementatie en disseminatie optimaal aan te laten sluiten bij de continu veranderende context in en buiten scholen. De vernieuwde programma website is gratis toegankelijk via www.krachtvoer.nu. Een meerjarenplan dat samen met het partnernetwerk is ontwikkeld, borgt dat Krachtvoer gebruikt kan, gaat en blijft worden.
Zie ook het nieuwsbericht Lesprogramma Krachtvoer vernieuwd en online beschikbaar!
Vervolg
In 2020 is een ZonMw-implementatieproject gestart. Zie voor informatie over deze implementatie impuls: Een impuls voor uitvoering van het plan voor landelijk gebruik van Krachtvoer 2020-2030
Verslagen
Eindverslag
Krachtvoer is een lesprogramma over gezonde voeding voor leerlingen van het vmbo. Middels een proces van co-creatie met de doelgroep is het gebruikersprogramma voor Krachtvoer doorontwikkeld naar hedendaagse standaarden. Onderzoeksresultaten voedden via voortdurende feedbackloops de programmaontwikkeling en –verbetering en disseminatiestrategie. Onderwijsorganisatie CITAVERDE en Universiteit Maastricht vormden samen het productieteam en werden gesteund door een landelijk partnernetwerk.
In het schooljaar 2017-2018 werden, stapsgewijs, ontwikkelde programmaonderdelen in de praktijk getest en voor feedback voorgelegd aan de projectpartners. Een vmbo-locatie van de onderwijsorganisatie fungeerde als primaire samenwerkingspartner tijdens dit ontwikkelingsproces en gaf advies en feedback en faciliteerde het testen van onderdelen bij de doelgroep. Dit resulteerde in een volledige digitale testversie van Krachtvoer. Van het oorspronkelijke programma zijn de op het theoretisch denkmodel gebaseerde fases in het programma en de al beproefde veranderingsmethodes behouden. Innovaties in de digitale structuur omvatten updates van voedingsrichtlijnen, de inzet van innovatieve leermiddelen, de ondersteuning van de docent en het aanreiken van mogelijke koppelingen met andere gezonde school initiatieven en transfer opties naar andere gezondheidsthema’s. In het schooljaar 2018-2019 is dit proces van co-creatie doorgezet en is de volledige testversie intensief en in co-creatie met de doelgroep op vier vmbo-locaties geïmplementeerd, getest en doorontwikkeld. Sinds de start van het schooljaar 2019-2020 is Krachtvoer landelijk beschikbaar via www.krachtvoer.nu. Het digitale programma omvat zowel het lesprogramma als de implementatie-ondersteuning. Krachtvoer kan worden aangepast aan verschillende specifieke school contexten en kan fungeren als vliegwiel voor een gezonde school aanpak.
Omdat inspanningen rondom het blijven aansluiten bij de implementatiecontext en het dissemineren van Krachtvoer nooit klaar zijn, is samen met de Krachtvoer partners een plan voor landelijk gebruik van Krachtvoer tot 2030 ontwikkeld. Het plan omvat de hosting, de kwaliteitsbewaking en –verbetering en de verspreidingsstrategie van Krachtvoer.