Mobiele menu

Sturingsinformatie over patiëntveiligheid voor bestuurders in zorginstellingen: Een sectoroverstijgende evaluatie

Het doel van dit onderzoeksproject is meer inzicht te verschaffen in de toegevoegde waarde van een geïntegreerde aanpak bestaande uit gestructureerd dossieronderzoek en multidisciplinaire feedbackbijeenkomsten (MFB) in 6 zorginstellingen uit 3 verschillende zorgsectoren (ziekenhuis, GGZ, langdurige zorg).

Werkwijze

De nieuwe aanpak is primair gericht op:

  • het bevorderen van een open patiëntveiligheidscultuur
  • het creëren van een dialoog en vertrouwen tussen professionals en raad van bestuur
  • het invullen van het informatieprotocol tussen medisch stafbestuur c.q. medisch manager en raad van bestuur

Verwacht resultaat

In tweede instantie moet de interventie leiden tot het invoeren van effectieve veiligheidsmaatregelen om potentieel vermijdbare schade en sterfte te reduceren. Door aan te sluiten bij de beleidscyclus van de raad van bestuur kan een systeem van monitoring van patiëntveiligheid worden verankerd en duurzaam zorgen voor kwaliteitsverbetering.

Producten

Auteur: Daan Botje Carolien de Blok Janneke Schilp Cordula Wagner
Titel: www.nivel.nl/SAVE
Link: http://www.nivel.nl/SAVE

Verslagen


Eindverslag

Samenvatting
Het doel van deze pilot studie was om bij zes zorginstellingen in drie zorgsectoren (ziekenhuis, GGZ, langdurige zorg) meer inzicht te verkrijgen in de meerwaarde van gestructureerd dossieronderzoek en multidisciplinaire feedbackbijeenkomsten (MFB) voor het sturen op en verbeteren van de patiëntveiligheid door bestuurders in zorginstellingen. Binnen het project is dossieronderzoek, dat in ziekenhuizen reeds wordt toegepast, toepasbaar gemaakt binnen de langdurige zorg en de GGZ. Nieuw was de combinatie dossieronderzoek met een multidisciplinaire feedback bijeenkomst (MFB) om de resultaten breed te bespreken. Beide deelmethodieken zijn samengevoegd onder de naam SAVE-methodiek.

De SAVE-methodiek staat voor “Sturingsinformatie en Aanspreekbaarheid over Veiligheid in de zorg” (SAVE). De SAVE-methodiek bestaat uit een aantal stappen die uitgebreid beschreven staan op www.nivel.nl/SAVE. De SAVE-methodiek is primair gericht op het bevorderen van een open patiëntveiligheidscultuur, het creëren van een dialoog en vertrouwen tussen professionals en RvB, en het invullen van het informatieprotocol tussen medisch stafbestuur c.q. medisch manager en RvB. Door aan te sluiten bij de beleidscyclus van de RvB kan een systeem van monitoring van patiëntveiligheid worden verankerd en duurzaam zorgen voor kwaliteitsverbetering.

Het doel van dit onderzoeksproject is meer inzicht te verschaffen in de toegevoegde waarde van een geïntegreerde aanpak bestaande uit gestructureerd dossieronderzoek en multidisciplinaire feedbackbijeenkomsten (MFB) in zes zorginstellingen uit drie verschillende zorgsectoren (ziekenhuis, GGZ, langdurige zorg).

De nieuwe aanpak is primair gericht op het bevorderen van een open patiëntveiligheidscultuur, het creëren van een dialoog en vertrouwen tussen professionals en raad van bestuur, en het invullen van het informatieprotocol tussen medisch stafbestuur c.q. medisch manager en raad van bestuur. In tweede instantie moet de interventie leiden tot het invoeren van effectieve veiligheidsmaatregelen om potentieel vermijdbare schade en sterfte te reduceren. Door aan te sluiten bij de beleidscyclus van de raad van bestuur kan een systeem van monitoring van patiëntveiligheid worden verankerd en duurzaam zorgen voor kwaliteitsverbetering.

Het project wordt uitgevoerd door het NIVEL en het EMGO+ instituut.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
515500004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2015
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. C. Wagner
Verantwoordelijke organisatie:
NIVEL