Suicidaliteit onder middelbare mannen en sociaal kwetsbare jeugd: Meer kennis en betere interventies
Het verminderen van gedachten aan en pogingen tot zelfdoding is cruciaal in het voorkomen van suïcides. Mannen van middelbare leeftijd en sociaal kwetsbare jongeren (lhbt+ jongeren, jongeren met een migratieachtergrond, jongeren in de pleegzorg en jongeren met een ouder met een psychiatrische aandoening) vormen risicogroepen. Scholen, eerstelijnsgezondheidszorg, sociaal werk, en gezinnen zijn essentiële partners voor suïcidepreventie. Dit consortium wil de risico-, herstel- en beschermende factoren en de achterliggende processen beter begrijpen, om vervolgens te werken aan succesvolle implementatie van suïcidepreventie-interventies voor beide risicogroepen.
Doelen
- Beter begrijpen welke sociaal-culturele en interpersoonlijke beschermende of weerbaarheidsfactoren verband houden met suïcidaliteit en/of hun wisselwerking met interpersoonlijke en individuele factoren
- Het verkrijgen van kennis over bevorderende factoren en barrières in de implementatie van suïcidepreventie gericht op de genoemde risicogroepen
- Met stakeholders in het sociale domein vaststellen hoe kennis uit onderzoek over sociaal-culturele, interpersoonlijke en individuele beschermende factoren optimaal kan bijdragen aan de implementatie van suïcidepreventiekaders voor de risicogroepen.
Aanpak/werkwijze
In dit project maken de onderzoekers gebruik van bestaande data (uit vragenlijstonderzoek, interviews en uit huisartsregistraties). Zij richten zich op belangrijke kwetsbare groepen voor suïcidaliteit: middelbare mannen en kwetsbare jongeren (lhbt+ jongeren, jongeren met een migratieachtergrond, jongeren in de pleegzorg en jongeren met een ouder met een psychiatrische aandoening).
Het project bestaat uit 4 inhoudelijke werkpakketten: 2 gericht op middelbare mannen en 2 gericht op kwetsbare jongeren. Voor iedere risicogroep is 1 werkpakket gericht op het identificeren van beschermende, veerkracht- en risicofactoren, en 1 op implementatie en praktijk van suïcidepreventie-interventies. Een vijfde werkpakket is overkoepeld, gericht op impact, management en communicatie.
De aanpak wordt in onderstaand schema in het Engels weergegeven:
Samenwerkingspartners
Binnen dit project wordt een unieke groep van meer dan 40 toegewijde netwerkdeelnemers van meer dan 25 organisaties (universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstituten, professionals en ervaringsdeskundigen) samengebracht. De consortiumleden zijn experts op het gebied van suïcide, sociaal werk, geestelijke gezondheid en eerstelijnszorg, die gezamenlijk strategieën voor suïcidepreventie willen verbeteren en implementeren.
Ze gaan de dialoog aan met onderzoekers, stakeholders, ervaringsdeskundigen en professionals (in het veld van suïcidepreventie of werkend met risicogroepen) om ervoor te zorgen dat kennis en best practices kunnen worden uitgewisseld, verbeterd en verankerd. Dit doen ze via samenwerkingsverbanden, symposia en summer schools. Ze verbinden nationaal en internationaal onderzoekers die zich in verschillende loopbaanfases bevinden.
Verwachte resultaten
Gericht op mannen van middelbare leeftijd:
- 4 artikelen over beschermende factoren;
- Onderzoeksverslag ‘pilot sociaal werk’;
- Blauwdruk voor maatschappelijk werkers.
Gericht op sociaal kwetsbare jongeren:
- Artikelen over beschermende factoren (lhbt+ jongeren);
- Artikelen over suïcidepreventieprogramma’s (scholen/ pleegzorg);
- Artikel over factoren over herstel van suïcidaliteit bij kinderen met ouders met een psychische aandoening;
- Artikelen over beschermende en risicofactoren bij jongeren met een migratieachtergrond;
- Onderzoeksprotocol ‘suïcides transgender jongeren’;
- Richtlijnen implementeren suïcidepreventie-interventie op school d.m.v. een lhbt+ empathieprogramma;
- Verslag implementatie suïcidepreventietraining voor ouders met een kind dat suïcidaal is (via schoolverwijzing);
- Richtlijnen implementatie van een suïcidepreventietraining voor pleegouders;
- Aanbevelingen voor suïcidepreventie 'jongeren met een migratieachtergrond'.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.