Mobiele menu

Superovulation in Intra uterine insemination: FSH or Clomifene citrate?

Jaarlijks zoeken 15.000 paren hulp bij ongewenste kinderloosheid, omdat het na een jaar niet gelukt is zwanger te worden. Deze paren komen in aanmerking voor vruchtbaarheidsonderzoek, maar bij het overgrote deel worden geen afwijkingen gevonden. Deze paren krijgen de diagnose ‘onverklaarde verminderde vruchtbaarheid’. 
Een deel van deze paren komt in aanmerking voor intra-uteriene inseminatie (IUI) waarbij de eierstokken worden gestimuleerd met hormonen om zo meer eiblaasjes te laten groeien (hormoonstimulatie). In Nederland zijn twee reeds beproefde middelen beschikbaar om de eierstokken te stimuleren: injecties met het follikel stimulerend hormoon (FSH) of tabletjes clomifeen citraat.

Studie

In de Superstudie is FSH met clomifeen citraat vergeleken in de zin van het aantal levend geboren kinderen en het aantal meerlingen. Tussen juni 2013 en maart 2016 zijn 738 paren met onverklaarde subfertiliteit behandelend met 4 cycli intra uteriene inseminaties met ovariële stimulatie (IUI-OS) onder de voorwaarde van strikte cancelcriteria. Dat wil zeggen dat de inseminatie niet werd verricht als er zich meer dan 3 eiblaasjes ontwikkelden, omdat de kans op een meerling dan groot is. Deze paren kregen via loting IUI met hormonale injecties, genaamd FSH, of tabletjes clomifeen citraat.

Resultaten

Er is geen verschil gevonden in het aantal levend geboren kinderen en ook geen verschil in het aantal meerlingen tussen het stimuleren met FSH en stimuleren met clomifeen citraat. Echter de behandeling met FSH is bijna 600 euro duurder dan met clomifeen citraat. Om 1 extra zwangerschap te verkrijgen met FSH kost dat de maatschappij 12.744 euro. 
Daarom is clomifeen citraat het middel van eerste keuze om te gebruiken voor ovariële stimulatie bij intra-teriene inseminatie.
 

Richtlijn

De studieresultaten zijn opgenomen in de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.
 

Producten

Titel: Follicle stimulating hormone versus clomiphene citrate in intrauterine insemination for unexplained subfertility: a randomized controlled trial.
Auteur: Danhof, N. A., Van Wely, M., Repping, S., Koks, C. A., Verhoeve, H. R., De Bruin, J. P., Verberg, M., Van Hooff, M., Cohlen, B. J., Van Heteren, C., Fleischer, K., Gianotten, J., Van Disseldorp, J., Visser, J., Broekmans, F. J., Mol, B. W., Van Der Veen, F., & Mochtar, M. H.
Magazine: Human Reproduction, 2018
Link: https://doi.org/10.1093/humrep/dey268
Titel: Gonadotrophins or clomiphene citrate in couples with unexplained infertility undergoing intrauterine insemination: a Cost-effectiveness analysis.
Auteur: Danhof, N. A., Van Wely, M., Repping, S., Van Der Ham, D. P., Klijn, N. F., Janssen, I. C. A. H., Weert, J. M. R., Twisk, M., Traas, M. A. F., Pelinck, M. L. J., Perquin, D. A. M., Boks, D. E., Sluijmer, A. V., Mol, B. W., Van Der Veen, F., & Mochtar, M. H.
Magazine: Reproductive Biomedicine Online, 2020
Link: https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2019.09.004
Titel: The SUPER study: protocol for a randomised controlled trial comparing follicle-stimulating hormone and clomiphene citrate for ovarian stimulation in intrauterine insemination
Auteur: Danhof, N. A., Van Wely, M., Koks, C. A., Gianotten, J., De Bruin, J. P., Cohlen, B. J., Van Der Ham, D. P., Klijn, N. F., Van Hooff, M., Broekmans, F. J., Fleischer, K., Janssen, C. A., Van Weert, J. M. R., Van Disseldorp, J., Twisk, M., Traas, M. A. F., Verberg, M., Pelinck, M. J., Visser, J., . . . Mochtar, M. H.
Magazine: BMJ Open, 2017
Link: https://doi.org/10.1136/bmjopen-2016-015680
Titel: Follicle stimulating hormone or clomiphene citrate in intrauterine insemination with ovarian stimulation for unexplained subfertility: a role for treatment selection markers?
Auteur: Danhof, N. A., Van Eekelen, R., Repping, S., Mol, B. W., Van Der Veen, F., Van Wely, M., & Mochtar, M. H.
Magazine: Reproductive Biomedicine Online, 2019
Link: https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2019.01.014
Titel: Birthweight and other perinatal outcomes of singletons conceived after assisted reproduction compared to natural conceived singletons in couples with unexplained subfertility: follow-up of two randomized clinical trials.
Auteur: Wessel, J., Mol, F., Danhof, N. A., Bensdorp, A., Fat, R. I. T., Broekmans, F. J., Hoek, A., Mol, B. W. J., Mochtar, M. H., Van Wely, M., Danhof, N. A., Van Wely, M., Koks, C. A., Verhoeve, H. R., De Bruin, J. P., Verberg, M., Van Hooff, M., Cohlen, B. J., Van Heteren, C., . . . Mochtar, M. H.
Magazine: Human Reproduction, 2020
Link: https://doi.org/10.1093/humrep/deaa298
Titel: Endometrial thickness as a biomarker for ongoing pregnancy in IUI for unexplained subfertility: a secondary analysis.
Auteur: Danhof, N. A., Van Eekelen, R., Repping, S., Mol, B. W. J., Van Der Veen, F., Van Wely, M., & Mochtar, M. H.
Magazine: Human Reproduction Open, 2020
Link: https://doi.org/10.1093/hropen/hoz024

Verslagen


Eindverslag

Jaarlijks zoeken 15.000 paren hulp voor ongewenste kinderloosheid omdat het hen na een jaar proberen nog niet gelukt is zwanger te worden. Deze paren komen in aanmerking voor vruchtbaarheidsonderzoek. Dit onderzoek bestaat uit het vaststellen of er wel of geen eisprong is, of de eileiders wel of niet doorgankelijk zijn en of het sperma van goede e kwaliteit is. Bij het overgrote deel van deze paren worden er geen afwijkingen gevonden. Deze paren krijgen dan de diagnose “onverklaarde verminderde vruchtbaarheid”. Een deel van deze paren komt in aanmerking voor Intra- uteriene inseminatie (IUI) waarbij ook de eierstokken worden gestimuleerd met hormonen om zo meer eiblaasjes te laten groeien (hormoon stimulatie). Er zijn twee reeds beproefde middelen beschikbaar in Nederland om de eierstokken te stimuleren: injecties met het follikel stimulerend hormoon (FSH) of tabletjes Clomifeen citraat. Een nadeel van het stimuleren van eierstokken is dat twee of drielingen ontstaan. Om dit te voorkomen wordt er niet geïnsemineerd als er meer dan 3 eiblaasjes ontstaan. In de Superstudie is FSH met clomifeen citraat vergeleken in de zin van het aantal levend geboren kinderen en het aantal meerlingen. Tussen juni 2013 en maart 2016 zijn 738 paren met onverklaarde subfertiliteit behandelend met 4 cycli intra uteriene inseminaties met ovariële stimulatie (IUI-OS) onder de voorwaarde van strikte cancelcriteria dat wil zeggen dat de inseminatie niet werd verricht als er zich meer dan 3 eiblaasjes ontwikkelden. Deze paren kregen via loting IUI met hormonale injecties genaamd FSH of tabletjes clomifeen citraat. Er is geen verschil gevonden in het aantal levend geboren kinderen en ook geen verschil in het aantal meerlingentussen tussen stimuleren met FSH en stimuleren met Clomifeen citraat. Echter de behandeling met FSH is bijna 600 euro duurder dan clomifeen citraat. Om 1 extra zwangerschap te verkrijgen met FSH kost het de maatschappij 12.744 euro en daarom is Clomifeen citraat het middel van eerste keuze om te gebruiken voor ovariële stimulatie bij Intra uteriene inseminatie.
Achtergrond Intra-uteriene inseminatie met hormonale stimulatie van de eierstokken, is de standaard behandeling voor onverklaarde subfertiliteit. Er zijn twee vormen van hormonale stimulatie gebruikelijk in Nederland: clomifeen citraat (dit is een tabletten kuur van 5 dagen) of FSH injecties (een kuur van ongeveer 10 dagen). Het doel van hormonale stimulatie van de eierstokken is het doen rijpen van meerdere eiblaasjes. Het gevolg van deze hormonale stimulatie is dat de kans op een tweeling of drieling verhoogd is. Daarom wordt gestreefd de hormonale stimulatie mild te houden, dus te streven naar de rijping van twee eiblaasjes. Tot op heden is nog niet bekend welke methode dit beste gaat: clomifeen citraat of FSH. Deze studie is gestart op 5 juni 2013 en 20 ziekenhuizen doen mee. De huidige inclusiestand is 493. De gemelde bijwerkingen tot nu toe zijn geanalyseerd. Er wordt gewerkt aan een artikel over bijwerkingen van clomid en FSH. Er is een start gemaakt met het patientpreferentie onderzoek, de vragenlijsten voor de discrete choice experiment zijn gemaakt.

Kenmerken

Projectnummer:
836011023
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.H. Mochtar
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC