Mobiele menu

Supporting Hearing in Elderly Citizens (SHiEC)

SHiEC: traint ouderen in het beter gebruiken van een hoorimplantaat

Slechthorendheid is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen, met vaak een grote impact op de kwaliteit van leven. Niet meer volledig kunnen deelnemen aan een gesprek geeft ouderen het gevoel geïsoleerd te raken van familie en geliefden. En van hun professionele of sociale omgeving.

Hoe het werkt

Soms kan slechthorendheid niet meer met een hoortoestel worden gecompenseerd. Dan biedt een hoorimplantaat – ook wel ‘cochleair implantaat’ (CI) genoemd – uitkomst. Een CI is een technisch zeer geavanceerd apparaat. De optimale inzet ervan vraagt om intensieve communicatie tussen de gebruiker en de betrokken zorgverleners, van audioloog tot logopedist. ICT-applicaties, zoals consulten via de computer en oefenspelletjes, kunnen het correct gebruiken van een implantaat ondersteunen. Door het implantaat in de thuisomgeving te testen, wordt duidelijk of het apparaat goed is afgesteld.

Wat het oplevert

Zowel de interactie met zorgverleners als het dagelijkse gebruik van een hoorimplantaat verbeteren. Adviezen en instructie maken de bediening van het implantaat gemakkelijker. De intensievere interactie met zorgverleners optimaliseert het gebruik ervan. De lijnen worden korter door de mogelijkheid om van thuis uit met het CI-team te communiceren. Hoortraining thuis kan gebruikers bovendien helpen om het zogeheten ‘spraakverstaan’ te verbeteren. Zo kunnen zij zich nog makkelijker blijven bewegen in hun eigen professionele en sociale kring, ook als er veel omgevingsgeluid is.

Voor wie

Voor ouderen met een ernstig gehoorverlies bij wie een hoortoestel niet meer voldoende helpt en die daarom zijn aangewezen op een hoorimplantaat.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
320600005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. ir. J.C.M. Smits
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc