Taal voor Allemaal in Maastricht
Kortdurend praktijkgericht onderzoek bij gemeenten
Dit project is onderdeel van een serie kortdurende onderzoeken voor gemeenten, binnen het programma Gewoon Bijzonder. Hier vindt u een overzicht van alle projecten in deze serie.Producten
Auteur: Hout video, Gemeente Maastricht, Zuyd Hogeschool, Koraal
Link: https://youtu.be/6i6kMrjZh9s
Auteur: Reichrath, E., Moonen, X., Willemsen. F., Nooijens, I.
Magazine: Sociaal Bestek
Link: https://sociaalbestek.nl/edities/
Auteur: Enid Reichrath
Magazine: Nieuwsbrief Kenniscentrum Movisie
Link: https://www.movisie.nl/artikel/taal-allemaal-maastricht
Auteur: Xavier Moonen en Enid Reichrath
Magazine: Markant
Link: https://www.vgn.nl/markant
Auteur: Enid Reichrath en Xavier Moonen
Magazine: VNG magazine
Auteur: Enid Reichrath
Auteur: Gemeente Maastricht en ikbenarthur.com
Verslagen
Eindverslag
In het project Taal voor allemaal in Maastricht ging de gemeente Maastricht aan de slag met het omvormen van brieven. Met als doel om met beter passende taal beter aan te sluiten op de taalmogelijkheden en taalvoorkeuren van jongeren en jongvolwassenen die moeite hebben met lezen en leren. Zodat de dienstverlening van de gemeente beter aankomt en aansluit bij de burgers.
Het project heeft geleid tot 4 nieuwe brieven. Deze zijn getest door jongeren met lees- en leerproblemen.
Ook maakten we aanvullend op 1 van de brieven 3 aparte animatiefilmpjes als ondersteuning aan die brief. Het betrof een lange brief met daarin veel verschillende onderwerpen.
De jongeren zelf hadden een actieve en zeer belangrijke rol. Als adviseurs van de projectgroep, als deelnemers in een peiling en als testers van de brieven. Hun reacties op de brieven waren enorm waardevol en leerzaam.
Drie van de vier brieven bleken inderdaad beter in de nieuwe stijl.
De regels van Taal voor allemaal © van Xavier Moonen werden toegepast bij het herschrijven van de brieven. Dit zijn regels waarmee de kern van een tekst geschreven wordt op het laagste leesniveau. De regels gaan ook over bijvoorbeeld lettergrootte, regelafstand, uitlijning.
Daarbij is gewerkt met een getrapt taalmodel. De kern is kort en krachtig en voor iedere lezer te begrijpen en te bevatten. Extra informatie staat op een hoger leesniveau voor de mensen die interesse hebben om erover door te lezen.
Gemeente Maastricht werkte samen met Zuyd Hogeschool en Koraal. Het lectoraat 'Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking' verzorgde de projectleiding.