Mobiele menu

Tandem (Humanitas afdeling Amsterdam)

Projectomschrijving

Het doel van Tandem Amsterdam is eenzaamheid verminderen voor deelnemers die minder (zinvolle) contacten hebben dan gewenst. Vrijwilligers helpen de deelnemers om bestaande contacten te versterken of om nieuwe mensen in de buurt te ontmoeten. Op die manier wordt het sociale netwerk sterker en groter gemaakt. Dat is goed voor het zelfvertrouwen. Zo krijgt iemand het plezier in sociaal contact weer terug!

Getrainde vrijwilligers helpen eenzame ouderen rond de pensioenleeftijd om het plezier in sociaal contact terug te krijgen. De deelnemer stelt zelf doelen. Bijvoorbeeld zelfstandig met openbaar vervoer reizen of leren Skypen met kleinkinderen. De vrijwilliger helpt om de doelen op te delen in kleine stappen. Planmatig gaan de deelnemer en vrijwilliger samen aan de slag. Elk seizoen bekijken de maatjes hun plan van aanpak. Gaat alles nog goed? Of moeten we iets anders gaan doen?

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Het initiatief Vriendschappelijk Huisbezoek is er voor eenzame Amsterdammers die tijdelijk ondersteuning van een vrijwilliger kunnen gebruiken. Eenzame 75plussers zijn blij met de ondersteuning, maar na afloop van de koppeling met een vrijwilliger blijken ze niet lang minder eenzaam. Om de eenzame oudere in Amsterdam duurzaam minder eenzaam te maken helpt de methodiek Tandem door vrijwilligers en coördinatoren handvatten te geven in de vorm van training, intervisie en evaluatie. Volgens deze methodiek stellen de eenzame oudere en de vrijwilliger samen doelen op waar ze gedurende een jaar aan werken. Hiermee biedt Tandem in navolging van Van Bouwman en Van Tilburg (2020) betekenisvol contact, ontmoeten, bezigheden en realistische verwachtingen. Tandem wordt bij andere afdelingen van Humanitas in het land al succesvol toegepast.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
639642025
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
N.M. van Lith
Verantwoordelijke organisatie:
Humanitas