TBEV: Contributions to Monitoring, Early Warning and Intervention in The Netherlands (TBEV-COMEIN)
Teken kunnen ziektes overdragen tijdens het bloedzuigen. In 2016 is het tekenencefalitisvirus (TBEV) voor het eerst in Nederlandse teken aangetroffen.
Het project
Om het risico op vestiging en verspreiding van dit virus in Nederland beter in kaart te brengen, richtte dit onderzoek zich op het 1) identificeren van hoogrisicogebieden, 2) onderzoeken welke ecologische omstandigheden gunstig zijn voor TBEV circulatie, 3) bepalen van de TBEV-prevalentie in teken en gastheren, en 4) vastellen wat de genetische oorsprong is van het virus.
Conclusie
De belangrijkste conclusies zijn dat twee verschillende TBEV-stammen permanent aanwezig zijn in NL en dat het verspreidingsgebied groter is dan aanvankelijk gedacht. Hoewel de ecologische omstandigheden in NL gunstig zijn voor circulatie van het virus, is het percentage geïnfecteerde teken in hoogrisicogebieden bijzonder klein (ca. 0,01%). Langjarige monitoring blijft noodzakelijk om aanwezigheid in andere gebieden en mogelijk verdere verspreiding tijdig te detecteren.
Lees meer informatie over Lyme en de onderzoeken op onze themapagina over Lyme
Verslagen
Eindverslag
Teken kunnen ziektes overdragen tijdens het bloedzuigen. In 2016 is het tekenencefalitisvirus (TBEV) voor het eerst in Nederlandse teken aangetroffen. Om het risico op vestiging en verspreiding van dit virus in Nederland beter in kaart te brengen, richtte dit onderzoek zich op het 1) identificeren van hoogrisicogebieden, 2) onderzoeken welke ecologische omstandigheden gunstig zijn voor TBEV circulatie, 3) bepalen van de TBEV-prevalentie in teken en gastheren, en 4) vaststellen wat de genetische oorsprong is van het virus. De belangrijkste conclusies zijn dat twee verschillende TBEV-stammen permanent aanwezig zijn in NL en dat het verspreidingsgebied groter is dan aanvankelijk gedacht. Hoewel de ecologische omstandigheden in NL gunstig zijn voor circulatie van het virus, is het percentage geïnfecteerde teken in hoogrisicogebieden bijzonder klein (ca. 0,01%). Langjarige monitoring blijft noodzakelijk om aanwezigheid in andere gebieden en mogelijk verdere verspreiding tijdig te detecteren.
Teken kunnen ziektes overdragen tijdens het bloed zuigen. In 2016 is aanwezigheid van het tekengebonden encefalitis virus in zowel in reeën als teken geconstateerd in een aantal gebieden in Nederland. Ook zijn de eerste gevallen bij mensen vastgesteld. Om het risico op vestiging en verspreiding van deze ziekte in Nederland beter in kaart te brengen, richt dit onderzoek zich op (1) het identificeren van hoog-risico gebieden gebaseerd op ecologische omstandigheden en biodiversiteit van gastheren (muizen, reeën e.d.), (2) het onderzoeken van de rol van ‘co-feeding’ transmissie in relatie tot klimaat, (3) het in kaart brengen van de prevalentie van virus en antilichamen in teken en gastheren en (4) genetische analyses om de oorsprong van het virus in Nederland vast te stellen. Hiermee draagt het project bij aan vroegtijdige signalering en biedt het handvatten om gericht deze virusziekte te lijf te gaan. Het project is een samenwerking tussen Wageningen University en Artemis One Health.