Mobiele menu

Telefonische nazorg voor patiënten na een alcohol-gerelateerd bezoek op de SEH

Als gevolg van alcoholgebruik belanden dagelijks veel mensen op de Spoedeisende Hulp (SEH). Een kortdurende interventie kan een gunstig effect hebben op het alcoholgebruik, maar op welk moment en via welke route dit het beste kan worden aangeboden is nog onduidelijk. In het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) krijgen SEH-patiënten met een alcoholgerelateerd probleem een telefonisch nazorggesprek door een gespecialiseerd verpleegkundige aangeboden. In dit onderzoek willen we de effectiviteit en haalbaarheid van deze interventie evalueren.

Doel

In dit onderzoek willen we nagaan of met telefonische nazorg door een gespecialiseerd verpleegkundige patiënten na een alcoholgerelateerd SEH-bezoek goed worden bereikt, welke patiënten we er niet mee bereiken, hoe patiënten en zorgpersoneel deze interventie ervaren en of deze effect heeft op het alcohol-en het zorggebruik en op deelname aan het arbeidsproces in de zes en twaalf maanden na het SEH-bezoek.

Aanpak/werkwijze

Aan patiënten die de SEH bezoeken met een alcoholgerelateerd probleem wordt een telefonisch nazorggesprek met een gespecialiseerd verpleegkundige van verslavingszorg Brijder aangeboden. De verpleegkundige inventariseert de mate van alcoholgebruik en daaraan gerelateerde problemen. Zo nodig wordt patiënt doorverwezen voor verdere behandeling. Als patiënten niet zijn aangemeld voor een nazorggesprek, zal een aandachtsfunctionaris nagaan waarom dat niet is gebeurd. Ervaringen van patiënten en personeel m.b.t. de interventie zullen d.m.v. interviews worden geïnventariseerd. Met behulp van gepseudominiseerde gegevens in de Extramural LUMC Academic Network (ELAN) zullen meerdere karakteristieken, zorggebruik en deelname aan het arbeidsproces van aangemelde en niet-aangemelde patiënten worden vergeleken.

Samenwerkingspartners

Binnen dit project werken onderzoekers uit het LUMC, HMC en Erasmus MC met expertise met betrekking tot alcoholinterventies samen met specialisten uit de klinische praktijk, namelijk van verslavingszorg Brijder en de Spoedeisende hulp (SEH) van het HMC. De onderzoekers en specialisten van deze organisaties hebben eerder samen alcoholinterventies opgezet en geanalyseerd. Zij hebben dus ervaring met het implementeren van interventies op de SEH en kunnen een inschatting maken van de haalbaarheid en effectiviteit van nieuwe interventies in de klinische praktijk. Binnen dit project worden zij ondersteund door ervaren ICT-engineers en analisten van VeiligheidNL, het HMC en LUMC. 

Verwachte resultaten

We verwachten met deze interventie mensen te bereiken die zich op de SEH hebben gepresenteerd als gevolg van risicovol alcoholgebruik, zodat we hen uitleg en nazorg kunnen geven en tevens een vervolgtraject kunnen aanbieden om verdere schade als gevolg van alcoholgebruik te voorkomen. Dit kan niet alleen leiden tot gezondheidswinst en verbetering van de maatschappelijke situatie van de patiënt zelf, maar ook voor hun omgeving en de samenleving, bijvoorbeeld door een reductie van zorgkosten en werkverzuim. 

Kenmerken

Projectnummer:
10690032320018
Looptijd: 0%
Looptijd: 0 %
2024
2027
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
Dr. Merel van Loon
Verantwoordelijke organisatie:
Leids Universitair Medisch Centrum