Mobiele menu

Temporospatial outbreak investigation and case-control study following a large point-source Q-fever outbreak linked to a goat-farm, closing the knowledge gap in Q-fever spread.

Begin 2009 rapporteerde een geitenboerderij in het Zuiden van Nederland een abortusgolf gerelateerd aan Q-koorts voorafgaand aan een cluster van humane gevallen; een regio die voor 2009 Q-koortsvrij was. Wij presenteren een systematisch uitbraakonderzoek - inclusief veterinaire, epidemiologische en omgevingsgerelateerde evaluaties - dat een uitbraak bij één enkele bron met ernstige gevolgen voor de volksgezondheid aantoont. Bewoners en personeel van de boerderij, bezoekers en huisgenoten die de boerderij niet hebben bezocht, werden opgespoord en in bloed gescreend om patiënten te identificeren en besmettingspercentages te berekenen. Laboratoriummeldingen van patiënten uit de omgeving werden in een geografisch informatiesysteem model geanalyseerd om de regionale verspreiding te berekenen. Besmetting in de omgeving werd bepaald met oppervlaktemonsters en luchtmonsters. Het vóórkomen onder de bevolking werd bepaald door monsters voor (2008) en na de uitbraak (2010) te vergelijken.

Producten

Titel: Q fever: single-point source outbreak with high attack rates and massive numbers of undetected infections across an entire region.
Auteur: Hackert VH1, van der Hoek W, Dukers-Muijrers N, de Bruin A, Al Dahouk S, Neubauer H, Bruggeman CA, Hoebe CJ.
Magazine: Clinical Infectious Diseases

Verslagen


Eindverslag

Begin 2009 rapporteerde een geitenboerderij in het Zuiden van Nederland een abortusgolf gerelateerd aan Q-koorts voorafgaand aan een cluster van humane gevallen; een regio die voor 2009 Q-koortsvrij was.Wij presenteren een systematisch uitbraakonderzoek, inclusief veterinaire, epidemiologische en omgevingsgerelateerde evaluaties, dat een uitbraak bij één enkele bron met ernstige gevolgen voor de volksgezondheid aantoont. Bewoners en personeel van de boerderij, bezoekers van de boerderij en huisgenoten die de boerderij niet hebben bezocht, werden opgespoord en in bloed gescreend om patiënten te identificeren en besmettingspercentages te berekenen. Laboratoriummeldingen van patiënten uit de omgeving werden in een geografisch informatiesysteem model (GIS) geanalyseerd om de regionale verspreiding te berekenen.
Besmetting in de omgeving werd bepaald met oppervlaktemonsters en aerosole monsters. Het vóórkomen onder de bevolking werd bepaald door geschikte monsters van voor de uitbraak (2008) en na de uitbraak (2010) te vergelijken. Het totaal aantal bevestigde gevallen in de humane uitbraak was meer dan 300. Een artikel over de eerste resultaten is in voorbereiding.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
204009002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2015
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. C.J.P.A. Hoebe
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht University