Mobiele menu

Tenascin C heeft geen invloed op het verloop van een longontsteking veroorzaakt door de bacterie Klebsiella pneumoniae.

Projectomschrijving

Onze groep heeft eerder gevonden, dat intensive care patiënten met sepsis meer Tenascin C (TNC) in hun bloed hebben dat IC patiënten zonder infectie. Ook wisten we dat TNC de afweerreactie kan stimuleren. Het zou veel sepsispatiënten helpen als we hun afweerreactie kunnen remmen, maar alleen als de bacteriën nog steeds goed bestreden worden. Wij hebben daarom een model gebruikt waarin muizen met TNC of zonder TNC sepsis ontwikkelden als gevolg van een longontsteking. Zo konden wij kijken of deze muizen de bacteriën konden bestrijden met een minder heftige afweerreactie.

Publicatie van data

Onze resultaten laten zien dat de aanwezigheid van TNC hebben geen verschil maakte: de bacteriën groeiden even hard en de afweerreactie was even sterk. Dit is belangrijke informatie – het laat zien dat mechanismes die aangetoond worden met bacteriële eiwitten anders kunnen werken dan in de aanwezigheid van levende bacteriën. Het publiceren van deze data kan soortgelijke negatieve dierexperimenten voorkomen.

Producten

Titel: Tenascin-C Deficiency Is Associated With Reduced Bacterial Outgrowth During Klebsiella pneumoniae-Evoked Pneumosepsis in Mice
Auteur: Mariska T Meijer, Alex F de Vos, Brendon P Scicluna, Joris J Roelofs, Chérine Abou Fayçal, Gertraud Orend, Fabrice Uhel, Tom van der Poll
Magazine: Frontiers in Immunology

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Onze groep heeft in een eerdere studie gevonden dat patiënten die worden opgenomen op de intensive care met sepsis (onder andere als gevolg van een longontsteking) een verhoogd niveau hebben van Tenascin C (TNC) in hun bloed, vergeleken met patiënten die zonder longontsteking werden opgenomen. Eerdere muizenstudies hebben laten zien dat TNC belangrijk is voor het stimuleren van de afweerreactie. Muizen die worden ingespoten met eiwitten van een bacterie (LPS) worden minder ziek als ze geen TNC hebben, omdat ze een minder heftige afweerreactie hebben. Dit zou sepsis-patiënten die een te sterke afweerreactie hebben kunnen helpen. Maar, een verzwakte afweer zou ook tot een sterkere groei van de bacteriën kunnen leiden, en dat zou de patiënten niet helpen. Wij hebben daarom een sepsis model gebruikt, waarin muizen met en zonder TNC een longontsteking kregen (veroorzaakt door de bacterie Klebsiella pneumoniae). Onze vraag was of de muizen zonder TNC net zo goed tegen de bacteriën kunnen vechten, ook als de afweerreactie minder sterk zou zijn. Onze resultaten laten zien, dat de bacteriën in de longen van muizen zonder TNC niet harder kunnen groeien dan in de longen van muizen met TNC. We vonden ook, dat de afweerreactie van beide muissoorten even sterk was. Deze resultaten zijn moeilijk te publiceren, omdat dit model – als er wel verschillen zijn – aanleiding geeft tot vervolgstudies over hoe dit eiwit de afweer beïnvloedt. Omdat wij geen verschil zien, hebben wij geen aanknopingspunten voor verdere studies. Toch is dit belangrijke informatie – het laat zien dat mechanismes die aangetoond worden met bacteriële eiwitten anders kunnen werken dan in de aanwezigheid van levende bacteriën. Het publiceren van deze data kan soortgelijke negatieve dierexperimenten voorkomen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
114024063
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.Sc. M.T. Meijer
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie AMC