Mobiele menu

Tigers op recept in Overvecht Utrecht

Overvecht is een grote wijk in Utrecht (35.000 inwoners). Er wonen veel mensen met een smalle beurs in kwetsbare positites. Veel mensen hebben zorgen over geld, werk, veilighied, de opvoeding van kinderen en hun gezondheid. Er zijn veel kinderen met (risico op) overgewicht en ze sporten minder in clubverband.Tjamie Sports verzorgt twee jaar met Tigers op Recept sportaanbod gericht op het verbeteren van een actieve gezonde leefstijl voor 2-6 jarigen en hun ouders. Tigers is een op vechtsport gebaseerde aanpak. Peuters en kleuters leren op een speelse manier levensvaardigheden. Bewegen en plezier in de lessen staat voorop. Aan de hand van belevenissen van Tina en Timmy tijger neemt de Tiger trainer de kleintjes mee op ontdekkingsreis. Samen leren ze omgaan met gevaren, samenwerken, vertrouwen hebben in elkaar, sociale omgangsregels, gezond eten en worden ze weerbaarder.Tjamie Sports werkt samen met veel partners: Spelenderwijs, Overvecht gezond, Wijk en Co, Harten voor Sport en de gemeente.

Verslagen


Eindverslag

Tjamie Sports heeeft samen met diverse partners de interventie Tigers op recept uitgevoerd in de Wijk Overvecht in Utrecht van 1 september 2018 tot 31 november 2020 voor zeer jonge kinderen (2 – 6 jaar) met (risico op) overgewicht en hun ouders/ verzorgers.
Overvecht is een grote wijk in Utrecht waar veel mensen met een smalle beurs en in kwetsbare posities wonen. Op veel lijstjes (onder meer t.a.v. gezondheid en overgewicht) staat Overvecht aan de verkeerde kant.
Tigers op Recept richt zich op jonge kinderen ( 2- 6 jaar)en hun ouders/verzorgers. Juist voor deze doelgroep is er nog weinig aanbod en sleutelfiguren in de wijk geven aan dat zij blij zijn met dit aanvullend aanbod.
Tjamie Sports verzorgt lessen Taekwon-Do en Tigers Life Skil Education op diverse locaties in Utrecht en Zeist. Schoolhouder is Jamil Chami, geboren en getogen in Overvecht en een Utrechtse Sportheld.
De Tiger lessen worden verzorgt door speciaal opgeleide trainers. Zij weten als geen ander hoe je de allerjongsten kunt laten bewegen op een manier die bij hun past.
Tigers op recept is een erkende interventie voor Kinderen op Sportief gewicht.

Het hoofddoel van dit project is het realiseren van structurele deelname aan Tigers op recept van 30-40 kinderen van 2 tot 6-jaar met (risico op) overgewicht in de Utrechtse wijk Overvecht. Hiermee wordt een actieve bijdrage geleverd aan het terugdringen van overgewicht onder deze doelgroep
In het eerste jaar hebben we deelnemers geworven via:
scholen, naschoolse opvang, samenwerkingspartner en eigen netwerk.
We hebben kennismakingslessen verzorgt bij scholen en BSO en we hebben langlopende groepen opgezet bij BSO Ludens en Buurthuis de Jager voor Somalische en Syrische kinderen.
We hebben contacten onderhouden met partners en een Tigerevent (staartvangen)georganiseerd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524007511
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. G.H.C.J. Dekkers
Verantwoordelijke organisatie:
Tjamie Sports