Toekomst bestendige ouderenzorg in Achterveld met burgerparticipatie en samenwerkingspartners.
Het burgerparticipatie initiatief Door Achterveld Voor Achterveld (DAVA) zet zich, sinds 2017, ervoor in dat (kwetsbare) oudere mensen met plezier in het dorp Achterveld kunnen blijven wonen en kunnen blijven participeren in de samenleving. Zo is er een buurthuiskamer, zijn er klus-vrijwilligers, vervoer-vrijwilligers, gezamenlijke maaltijden bij mensen thuis, zondagmiddagen voor alleengaanden en er zijn plannen voor een huis waar jong en oud samenwonen (intergenerationeel wonen). In dit project wordt deze succesvolle informele ouderenzorg via DAVA afgestemd op de formele zorg in het dorp en verankerd in een formele overleg- en samenwerkingsstructuur.
Doel
Doel van dit project is de bestaande afstemming tussen informele en formele zorg te versterken en te verankeren in een structurele samenwerking in de ouderenzorg in Achterveld.
Aanpak/werkwijze
Er wordt een professionele dorpsondersteuner: een kwartiermaker aangesteld die start met het ontwikkelen van een aanpak voor toekomstbestendige ouderenzorg. Daarna zal deze werkwijze in een periode van 16 maanden geïmplementeerd en getoetst worden in de Achterveldse praktijk. De uitkomsten hiervan zullen worden geëvalueerd en op basis hiervan zal een haalbare, betaalbare en toekomstbestendige dorpsondersteunende functie worden gerealiseerd, die burgerparticipatie centraal zet. De verwachting is dat deze aanpak kan dienen als ‘best practice’ ter inspiratie van initiatieven binnen en buiten de regio.
Samenwerkingspartners
In dit project werkt het burgerinitiatief Door Achterveld Voor Achterveld (DAVA) samen met Stichting Eerstelijns Samenwerkingsverband Achterveld (SESA), de Stichting Lariks en de Gemeente Leusden. De kwartiermaker / dorpsondersteuner gaat zorgdragen voor structurele samenwerking met burgers/vrijwilligers en professionals.
Verwachte resultaten
De informele zorg is ingebed in de ouderenzorg in Achterveld, de samenwerking tussen informele en formele ouderenzorg is geformaliseerd en de structurele financiering is gewaarborgd. Het is de verwachting dat het werken met een kwartiermaker / dorpsondersteuner kan dienen als ‘best practice’ ter inspiratie van andere regionale initiatieven.