Toekomstperspectief dementie in regio Haaglanden
In opdracht van het Netwerk Dementie Haaglanden, onderdeel van Stichting Transmurale Zorg Den Haag en omstreken, heeft Bureau HHM een regiobeeld over dementie ontwikkeld. Hiermee krijgen de partners uit het samenwerkingsverband zicht op de gezamenlijke opgave en kan het toekomstige zorgaanbod hierop worden aangesloten. Er is hierbij speciale aandacht gegaan naar de ontwikkeling van specifieke doelgroepen.
De volgende zaken zijn hierbij in kaart gebracht:
- Hoeveel mensen hebben er nu en in de toekomst dementie?
- Hoeveel mensen hebben dementie in de pre-diagnostische fase nu en in de toekomst?
- Hoeveel mensen zijn jong dementerend?
- Hoeveel mensen met dementie heeft een migratieachtergrond?
- Hoeveel mensen met dementie heeft een verstandelijke beperking?
- Hoeveel mensen met dementie bezoekt de spoedeisende hulp?
- Hoeveel mensen met dementie bezoekt het eerstelijnsverblijf?
Het bleek uiteindelijk niet mogelijk om voor alle onderdelen exacte cijfers op te leveren. In deze gevallen is beschreven welke ontwikkeling invloed hebben op deze doelgroep. Uit het regiobeeld is voor het netwerk duidelijk inzichtelijk gemaakt waar, op wijkniveau, op dit moment het grootste aantal mensen met dementie wonen en hoe dit zich ontwikkelt door de regio heen in de komende jaren. Hierdoor is het voor het Netwerk Dementie Haaglanden mogelijk om specifieke interventies in te zetten in gebieden waar de urgentie het hoogst is, in afstemming met de toekomstige ontwikkeling. Ook is zichtbaar geworden dat er een zeer grote groep mensen met dementie nog geen diagnose heeft. Dit was eerder merkbaar in bijvoorbeeld signalen vanuit ELV/SEH opnamen waar mensen in een gevorderd stadium van dementie (zonder diagnose) opgenomen werden als gevolg van niet de juiste zorg op de juiste plek. Nu we deze aantallen in beeld hebben geeft dit een extra impuls om de vroeg signalering van dementie regionaal vorm te geven. De resultaten uit de regioscan dienen dan als een nulmeting.
Door het inzicht in de specifieke groepen mensen met dementie (mensen van onder de 65 jaar, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een verstandelijke beperking) geeft het ons aanknopingspunten om bepaalde partijen in ons netwerk te betrekken, nieuwe samenwerkingsverbanden te zoeken en de scope uit te breiden zodat we iedereen in beeld hebben en ook hen de juiste zorg kunnen bieden. Door de interventies die we nu starten in signalering, diagnostiek en juiste zorg en begeleiding, hopen we de bezoekers van SEH en ELV met dementie te verminderen, wat betekent dat er minder crisissituatie zijn ontstaan. Kortom: de juiste zorg op de juiste plek.