Mobiele menu

Towards improvement of healthcare utilisation and quality of care in elderly first-generation non-western migrant people with dementia or diabetes

Naar de verbetering van zorggebruik en kwaliteit van zorg voor oudere, niet-westerse migranten met dementie of diabetes.

Het aantal oudere mensen van niet-Westerse afkomst neemt toe, vooral in de grote steden. Over het algemeen zijn niet-Westerse ouderen minder gezond dan Westerse ouderen. Twee van de meest voorkomende ziektes bij ouderen zijn diabetes en dementie. Er is weinig bekend over de verschillen tussen Westerse en niet-Westerse ouderen bij deze ziektes en de zorg rondom deze ziektes.

Doel

Wij gaan onderzoeken hoe de kwaliteit van de zorg voor diabetes en dementie bij niet-Westerse ouderen verbeterd kan worden.

Werkwijze

We beginnen met het vergelijken van het huidige zorggebruik en de kwaliteit van de zorg tussen Westerse en niet-Westerse ouderen in grote bestanden met zorggegevens. We kijken hierbij ook naar verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden. Vervolgens bespreken we de resultaten van ons onderzoek met huisartsen, praktijkverpleegkundigen en niet-Westerse ouderen. Samen komen we tot concrete aanbevelingen voor verbetering van de zorg voor niet-Westerse oudere mensen met diabetes en/of dementie.

Kenmerken

Projectnummer:
839150007
Looptijd: 56%
Looptijd: 56 %
2021
2027
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. M.T. Blom
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC Locatie VUmc
Afbeelding

Onderzoek naar huisartsgeneeskunde door aioto's

Om de behandeling van patiƫnten te verbeteren, financieren we onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen. Lees meer over deze onderzoeken.