Mobiele menu

Towards an MG-NL action plan

Projectomschrijving

MG-NL Alliantie onderzoekt hergebruik van Nederlandse genoominformatie

Samenvatting na afronding

De uitkomst van een geneeskundige behandeling is voor een deel afhankelijk van iemands erfelijke eigenschappen, het persoonlijk genoom. Met meer kennis over de relatie tussen het genoom en de uitkomst van behandeling komt persoonlijke behandeling en preventie dichterbij.

Uitkomsten

Een Nederlandse alliantie van experts heeft aan het ministerie van VWS een voorzet gedaan wat nodig is om een nationaal genoomprogramma te ontwikkelen en heeft geïnventariseerd welke datasets al beschikbaar zijn voor bijdrage aan het Europese 1+Million Genomes Programma.
Veelal geeft het informed consent geen toestemming voor hergebruik van genomen voor onderzoek naar persoonlijke behandeling en preventie. De Nederlandse alliantie werkt nauw samen met andere Europese landen om (in de toekomst) op een verantwoorde manier, met behoud van privacy van de betrokken patiënten en burgers, genoom informatie beschikbaar te maken voor onderzoek.


Samenvatting bij start

De uitkomst van een geneeskundige behandeling is voor een deel afhankelijk van iemands erfelijke eigenschappen, het persoonlijk genoom.  Met meer kennis over de relatie tussen het genoom en de uitkomst van behandeling komt persoonlijke behandeling dichterbij.

Onder de vleugels van Health-RI is In Nederland een alliantie van experts ontstaan (MG-NL). Zij willen de informatie die er al beschikbaar is over het genoom herbruikbaar maken voor onderzoek naar persoonlijke behandeling. Dit in samenwerking met andere Europese landen en op een verantwoorde manier, met behoud van privacy van de betrokken patiënten en burgers.

De MG-NL alliantie begint met een inventarisatie van de genomen die in Nederland beschikbaar zijn en kunnen worden gebruikt voor verder onderzoek. Daarna wil MG-NL het hergebruik van deze genoominformatie optimaliseren. Zo wil men leren van alle beschikbare informatie en voorkomen dat er dubbel werk gebeurt. Persoonlijke behandeling en gezondheid komen dan beter en sneller dichtbij.

Verslagen


Eindverslag

MG-NL Alliantie onderzoekt hergebruik van Nederlandse genoominformatie De uitkomst van een geneeskundige behandeling is voor een deel afhankelijk van iemands erfelijke eigenschappen, het persoonlijk genoom. Met meer kennis over de relatie tussen het genoom en de uitkomst van behandeling komt persoonlijke behandeling en preventie dichterbij. Een Nederlandse alliantie van experts heeft aan het ministerie van VWS een voorzet gedaan wat nodig is een nationaal genoomprogramma te ontwikkelen en geïnventariseerd welke datasets al beschikbaar zijn voor bijdrage aan het Europese 1+Million Genomes Programma. Veelal geeft het informed consent geen toestemming voor hergebruik van genomen voor onderzoek naar persoonlijke behandeling en preventie. De Nederlandse alliantie werkt nauw samen met andere Europese landen om (in de toekomst) op een verantwoorde manier, met behoud van privacy van de betrokken patiënten en burgers genoom informatie beschikbaar te maken voor onderzoek.

Samenvatting van de aanvraag

October 2018, the Netherlands signed the Million European Genomes Alliance declaration – the naming of which now changed to the One Million Genomes initiative, the ‘1MG initiative’ - with the specific aim that the genome information of at least 1 million European citizens are made accessible as a combinable cohort for joint European research to accelerate the realisation of personalised health. With this project, we aim to assemble the Dutch community of stakeholders to realise the Dutch participation in the 1MG project and to establish a Dutch core team responsible to drive the development of the approach to the European 1MG project on a national level: ‘MG-NL’. Furthermore, an inventory will be performed of what the Netherlands has to offer in terms of WGS/WES datasets. Finally, an MG-NL action plan will be developed, describing the main steps the Netherlands should take to build a strong and sustainable collective national human genome programme as a valuable contribution to the European 1MG project. This 7-month project will be executed by an operational team, supported by a core team consisting of experts in a broad range of disciplines.

Kenmerken

Projectnummer:
8084600983013
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. R.G. Kok
Verantwoordelijke organisatie:
DTL Projects