Mobiele menu

Towards precision medicine in Alzheimer’s disease using a multi-omics analytical approach

Achtergrond

Meer dan 100 jaar na de eerste diagnose van de ziekte van Alzheimer, is er nog steeds geen medicijn. Een van de redenen is dat de ziekte van Alzheimer veroorzaakt wordt door complexe ziekteprocessen die per individu kunnen verschillen. Deze verschillen worden veroorzaakt door meerdere moleculaire factoren, zoals (epi)genetische factoren, eiwitlevels en de stofwisseling van de hersenen. Tot nu toe zijn deze factoren nog niet in samenhang onderzocht.

Doelen

  1. begrijpen hoe de ziekte van Alzheimer werkt op het moleculaire niveau
  2. vroege opsporing van de ziekte van Alzheimer
  3. inzicht krijgen in of er verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van de ziekte, die per individu verschillen

Aanpak

Deze studie verzamelt verschillende moleculaire factoren via bloed en post mortem monsters van de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer. Met behulp van geavanceerde computer analyses worden deze factoren gecombineerd om de individuele verschillen te identificeren. 

Resultaten

We hebben ontdekt hoe kleine veranderingen in de hersenen, genaamd miRNA, bijdragen aan het ontwikkelen van de ziekte. Met de genetische data van bloedmonster hebben we een uniek scoringssysteem ontwikkeld die mensen met een risico om geheugen problemen te ontwikkelen kan identificeren. Door het gebruik van moderne analytische technieken hebben we individuen met de ziekte van Alzheimer gegroepeerd op basis van hun genetische profielen. Dit kan bijdragen tot het ontwikkelen van specifieke medicaties voor elke subgroep in de toekomst. 

Meer informatie

Kenmerken

Projectnummer:
733050516
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. SE Pishva MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht University