Mobiele menu

Transformatie en outcome: de verhalen achter de cijfers

De Academische Werkplaats Inside-Out is een samenwerking tussen jeugd- en opvoedhulp, jeugdggz, jeugdgezondheidszorg, wetenschap, beleid, opleidingen en cliënten. Het doel van het project “De verhalen achter de cijfers” was beschikbare gegevens over de kwaliteit en effectiviteit van de jeugdhulp samen te brengen en daarover een gesprek op gang te brengen tussen cliënten, aanbieders van jeugdhulp en gemeenten (de zogeheten transformatiedialoog). Het project laat zien dat het mogelijk is om op basis van gelijkwaardigheid zulke gesprekken te voeren (vóór de transitie van de jeugdzorg bestond deze manier van werken nog niet). Ook heeft het project geleid tot nieuwe samenwerkingen en tot inzicht in processen om gegevens bij elkaar te brengen. Er is een draaiboek ontwikkeld voor de organisatie en uitvoering van een transformatiedialoog.
Het voeren van transformatiedialogen helpt jeugdhulpinstellingen en gemeenten meer zicht te krijgen op wat nodig is om de jeugdhulp te verbeteren.


Website: www.insideout.nl
Regio: Nijmegen, Arnhem

Producten

Titel: Praat mee over de zorg!
Auteur: Academische Werkplaats Inside-Out
Link: https://www.insideout.nl/projecten/lopende_projecten
Titel: Op zoek naar de verhalen achter de cijfers
Auteur: M. Kleine, W. van Kreij, N. Timmers
Titel: Verander muren in deuren!
Auteur: A. Riphagen en R. Rooijendijk
Titel: Draaiboek Verhalen achter de cijfers
Auteur: Academische Werkplaats Inside-Out
Link: https://www.insideout.nl/nieuws/draaiboek_verhalen_achter_de_cijfers
Titel: In dialoog met participanten
Auteur: F. Sümer & B. Oyan
Titel: Transformatie en outcome: De cijfers vóór de verhalen
Auteur: L. Beurskens-Claessens, M. Jaspers-Van der Maten, K. Goderie, H. Klip, R. Otten, R. van der Rijken, G. Kroes
Link: https://www.praktikon.nl/publicaties
Titel: Een kwalitatief onderzoek naar jeugdhulp met verblijf
Auteur: M. Hebben, N. Esmeijer, C. van Dam, R. van der Rijken
Link: https://www.praktikon.nl/publicaties

Verslagen


Eindverslag

Dit project was erop gericht structureel, op een overzichtelijke manier, beschikbare gegevens over de kwaliteit en effectiviteit van de jeugdhulp bij elkaar te brengen en daarover een gesprek op gang te brengen tussen alle betrokkenen (aanbieders van jeugdhulp, gemeenten en cliënten). De werkzaamheden voor dit project werden verricht door twee werkgroepen: de werkgroep Data en Informatie en de werkgroep Transformatiedialogen. De werkgroep Data en Informatie bracht beschikbare gegevens bij elkaar van aanbieders van jeugdhulp en gemeenten, analyseerde deze gegevens en rapporteerde erover. De werkgroep Transformatiedialogen organiseerde gesprekken over de onderzoeksresultaten. In deze zogeheten transformatiedialogen participeerden hulpverleners, cliënten en beleidsmedewerkers. Zij verrijkten de cijfers uit onderzoek met ervaringsverhalen en op basis daarvan werden verbeteracties geformuleerd en ingezet.
Door de ‘verhalen achter de cijfers’ op te halen, krijgen gemeenten en zorgorganisaties meer inzicht in de kwaliteit en effectiviteit van de door hen geboden hulp, waardoor zij beter kunnen bijsturen en uiteindelijk betere zorg en ondersteuning kunnen bieden aan kinderen en hun gezinnen.

Dit project beoogt structureel, op een overzichtelijke manier, beschikbare gegevens over de kwaliteit en effectiviteit van de jeugdhulp bij elkaar te brengen en daarover een gesprek op gang te brengen tussen alle betrokkenen (aanbieders van jeugdhulp, gemeenten en cliënten). De werkzaamheden voor dit project worden verricht door twee werkgroepen: de werkgroep Data en Informatie en de werkgroep Transformatiedialogen. De werkgroep Data en Informatie brengt beschikbare gegevens bij elkaar van aanbieders van jeugdhulp en gemeenten, analyseert deze gegevens en rapporteert erover. De werkgroep Transformatiedialogen organiseert gesprekken over de onderzoeksresultaten. In deze zogeheten transformatiedialogen participeren hulpverleners, cliënten en beleidsmedewerkers. Zij verrijken de cijfers uit onderzoek met ervaringsverhalen en op basis daarvan worden verbeteracties geformuleerd en ingezet. Door de ‘verhalen achter de cijfers’ op te halen, krijgen gemeenten en zorgorganisaties meer inzicht in de kwaliteit en effectiviteit van de door hen geboden hulp, waardoor zij beter kunnen bijsturen en uiteindelijk betere zorg en ondersteuning kunnen bieden aan kinderen en hun ouders.

Kenmerken

Projectnummer:
737200012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. R. Koordeman
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc