TransformatieLab Midden-IJssel
Aanleiding en achtergrond
De toenemende druk op zorg en welzijn vraagt om een nieuwe aanpak waarin de behoeften en mogelijkheden van inwoners en hun omgeving centraal staan. In de regio Midden-IJssel is de huidige manier van inwonersparticipatie in planvorming vaak te abstract en er ontbreekt een gelijkwaardige rol voor inwoners. Het Transformatie-Lab speelt hier op in door een samenwerkingsmodel te introduceren waarbij inwoners, professionals, beleidsmakers en bestuurders gezamenlijk leren en ontwikkelen. Het doel is om een participatiewerkwijze op te zetten waarin alle betrokkenen, op basis van gelijkwaardigheid, samen onderzoeken en leren om duurzame veranderingen in de samenleving en het systeem te realiseren. Zo wordt een fundament gelegd voor een aanpak die aansluit bij de praktijk en effectief bijdraagt aan de gewenste transformatie in zorg en welzijn.
Doel
Het doel van het project is het opzetten en uitvoeren van een Transformatie-Lab met een nieuwe participatiewerkwijze. Hierin werken inwoners, professionals, beleidsmakers en bestuurders op een gelijkwaardige manier samen, gericht op gezamenlijk onderzoek en leren. Het project streeft naar een duurzame transformatie in het sociaal domein, de zorg en een gezonde samenleving, die doorwerkt in alle lagen van de samenleving en het systeem.
Samenwerkingspartners
De partners van het Transformatie-Lab zijn Wij(k) voor elkaar/Buurtgeluk, Stimuland, Raster Welzijn en Hilbrand Jacobs.
- Wij(k) voor elkaar en Buurtgeluk brengen ervaring mee in domeinoverstijgend samenwerken en het ondersteunen van mensen in kwetsbare posities.
- Stimuland richt zich op een vitaal platteland en begeleidt gemeenschappen bij eigen regie over lokale plannen.
- Raster Welzijn bevordert participatie en ondersteunt inwoners in Deventer, waarbij ze een netwerk van relaties opbouwen in alle wijken.
- Hilbrand Jacobs, expert in systeemverandering, verbindt perspectieven en ondersteunt onderzoekende dialoog.
Samen vormen deze partners een krachtig netwerk voor innovatieve en gelijkwaardige samenwerking in de regio.
Verwachte resultaten
In april 2025 ligt er een concreet voorstel klaar voor de structurele inbedding van het Transformatie-Lab in de regio. Het lab groeit stapsgewijs door de participatie van steeds meer inwoners, professionals en eindgebruikers zoals gemeenten en zorgverzekeraars. Door samen te werken aan actuele thema’s ervaren de betrokkenen de meerwaarde van deze transformatieve aanpak voor het versterken van gemeenschapskracht, zorg en welzijn in de regio Midden-IJssel.