TREAT ME LIKE A WOMAN: A MIXED STUDIES REVIEW INTO TREATMENT BURDEN TO DEVELOP GENDER SENSITIVE RHEUMATIC CARE.
Reuma komt niet alleen 3 keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen. Vrouwen hebben ook meer klachten dan mannen, ondervinden meer problemen van reuma en de behandeling in het dagelijks leven, en gaan eerder dood. Over de oorzaken van deze verschillen in de ernst en gevolgen van reuma tussen mannen en vrouwen is nog weinig bekend. Met dit project willen we daar meer zicht op krijgen.
Aanpak
Via een literatuuronderzoek en gesprekken met patiënten brengen we systematisch in kaart;
- de verschillen tussen mannen en vrouwen in ervaren ziekte- en behandellast;
- welke biologische, sociale en culturele factoren hierop van invloed zijn;
- en de gevolgen van deze verschillen voor gezondheid, welzijn en zorg.
Samen met patiënten en andere stakeholders kijken we daarna welke factoren prioriteit behoeven in de zorg en het onderzoek voor mensen met reuma zodat de zorg voortaan beter kan aansluiten bij de specifieke problemen, wensen en mogelijkheden van vrouwen én mannen met reuma.
Resultaten
Het project heeft een goed beeld opgeleverd van de behandellast zoals die ervaren wordt door mensen met inflammatoire reumatische aandoeningen. We hebben geen verschillen kunnen vinden tussen mensen met reumatoïde artritis (RA) en twee andere veel voorkomende vormen van ontstekingsreuma: Artritis Psoriatica (AP) en de ziekte van Bechterew (AS).
Ons onderzoek heeft ook inzicht gegeven in factoren die op behandellast van invloed zijn. Het betreft patiëntkenmerken, ziektekenmerken, behandelkenmerken, aspecten van de relatie tussen patiënt en zorgverlener, mate waarin patiënt kan beschikken over informatie, persoonlijke ideeën en zorgen van patiënten en de sociale context waarin patiënten leven.
Gevolgen van de behandellast zijn met name gevonden voor compliance aan de behandeling, kwaliteit van leven en algeheel welbevinden, arbeidsparticipatie, zorggebruik, en het kunnen vervullen van sociale rollen en identiteit. Op basis van deze antecedenten, consequenties en aspecten van de behandellast hebben we een conceptueel model gemaakt van TB bij reumatische aandoeningen.
Genderverschillen
In slechts 25 van de 99 geïncludeerde studies (25%) werd expliciet aandacht besteed aan verschillen tussen mannen en vrouwen in ervaren behandellast. In bijna alle studies werd alleen een (biologisch) onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen en niet gekeken naar genderrollen. In 23 studies werden nadelige gevolgen voor vrouwen gevonden: vrouwen hadden meer pijn en meer klachten, vaker en meer ernstige bijwerkingen van medicatie, waren meer tijd kwijt aan behandeling en konden behandeling minder goed combineren met betaald werk dan mannen. Ook de voorkeuren met betrekking tot informatie en samen beslissen verschilden tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hadden behoefte aan meer informatie en wilden een actievere rol in de behandeling dan mannen maar kregen die niet. Vrouwen waren van zichzelf actiever in hun behandeling en ook beter geïnformeerd maar dit werd minder gestimuleerd door zorgprofessionals. Zowel voor mannen als vrouwen had RA en AS een impact op hun identiteit als man of vrouw.
Producten
Auteur: M. Heijmans J. Menting T. van Merode H. Boeije