Mobiele menu

The treatment of insomnia in primary care: evaluating and improving compliance to clinical practice guidelines

De behandeling van insomnia in de huisartsenpraktijk: evalueren en verbeteren van de naleving van behandelrichtlijnen

Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem dat bijdraagt aan de ontwikkeling van verschillende psychische en lichamelijke aandoeningen. Volgens de behandelrichtlijn voor huisartsen dient slapeloosheid primair behandeld te worden met cognitieve gedragstherapie. De brede kennis en vaardigheden die hiervoor nodig zijn, zorgen ervoor dat deze therapie in de praktijk waarschijnlijk maar beperkt wordt toegepast.

Doel en werkwijze

In het huidige project wordt met behulp van routine zorggegevens onderzocht hoe slapeloosheid momenteel behandeld wordt in de Nederlandse huisartsenpraktijk. In een klinische studie evalueren we vervolgens of slapeloosheid effectief behandeld kan worden met een kortdurende gedragsmatige behandeling zonder cognitieve componenten. De effectiviteit van een dergelijke benadering wordt ondersteund door eerder onderzoek, en biedt daarom waardevolle mogelijkheden om de behandeling van slapeloosheid te vereenvoudigen en beter te integreren in de huisartsenpraktijk.

Kenmerken

Projectnummer:
839150008
Looptijd: 43%
Looptijd: 43 %
2021
2028
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. DO O. Mook-Kanamori
Verantwoordelijke organisatie:
Leids Universitair Medisch Centrum
Afbeelding

Onderzoek naar huisartsgeneeskunde door aioto’s

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we onderzoek naar wetenschappelijke vragen uit de dagelijkse praktijk. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen. Lees meer over deze onderzoeken.