Mobiele menu

TRS- Samen voor Oekraïne

Projectomschrijving

Onze ervaring en van onze partners met onder andere Oekraïense vluchtelingen leert dat er grote behoefte is aan meer praktische zaken: deze vluchtelingen hebben, anders dan statushouders, meer behoefte aan leren hoe het hier in Nederland werkt, de eerste noden zoals waar moet mijn kind naar school, hoe werkt OV, waar doe ik iets op de post, hoe kom ik aan een baan, taalcursus, kortom behoefte aan heel veel uitleg en wegwijs worden. Naast de reguliere verzamelacties van kleding/voedsel hebben onze huidige TRS deelnemers n.a.v. deze behoefte de volgende activiteiten bedacht:
-    Warm welkom pakket: in samenwerking met lokale ondernemers met Hollandse lekkernijen en benodigdheden (kaas, stroopwafels, sokken en voor kinderen Pictokaart (taal) en My life journey book (herinneringen aan Oekraïne)
-    Werken in Nederland: jongeren helpen met opstellen CV, solliciteren. Oekraïners hebben hier veel behoefte aan. Professionals uitnodigen die een workshop geven in het Engels of met een tolk.
-    Verkeer: Hoe werkt het OV in Nederland? Jongeren reizen veel met OV. Zij worden reisleider en maken vluchtelingen wegwijs. (OV is gratis voor Oekraïners). Samen reizen en sightseeing door de stad met nuttige plekken. Meteen ook een moment met elkaar te praten.
-    Fietslessen + diploma: het organiseren van fiets- en verkeerslessen en diploma (net als op school).
-    Taal: Maatjessysteem (friends4friends) 1 op 1 met jongeren de taal te leren.
-    Sport: kennis laten maken met verschillende sporten tijdens een sportevent waar Oekraïners zich via Jeugdfonds voor kunnen aanmelden.
-    Bootcamp/Yoga lessen. Vluchtelingen zijn letterlijk in beweging, helpt tegen stress, vitaliteit.
-    Vloggen: ‘Hoe ziet mijn dag in Nederland er uit?’ Veel kinderen hebben nog familie in Oekraïne. Jongeren die goed zijn in technologie en video kunnen hierbij helpen.
-    Cultuur: Dag organiseren met Nederlandse spellen. Koekhappen, zaklopen, sjoelen.
-    Lunch/maaltijd verzorgen: Jongeren verzorgen een maaltijd in samenwerking met Lichtpuntjes van Mariahoeve (Den Haag). Samen eten en tijd doorbrengen met elkaar.
-    Jongeren die niet op vakantie gaan willen bovenstaande events organiseren tijdens een Summerschool. Handig als dagbesteding voor Oekraïense kinderen.

Omgeving

Den Haag, Delft, Lansingerland, Rijswijk, Zoetermeer

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

In de gemeenten Delft, Rijswijk, Zoetermeer, Lansingerland en Den Haag zetten 100 TRS-jongeren zich in voor Oekraïense vluchtelingen. Deze vluchtelingen hebben naast primaire behoeften zoals voeding, kleding en huisvesting behoefte om Nederland te leren kennen. Ze willen wegwijs worden, de taal leren spreken en nodige zaken geregeld hebben zoals school/werk. Jongeren willen helpen en maken impact door initiatieven op te zetten, afgestemd op deze behoefte van Oekraïense vluchtelingen. Zij gaan daarom deze zomer 8 weken aan de slag. Acht weken waarin jongeren nieuwe dingen leren, in gesprek gaan met elkaar, anderen ontmoeten en hun talenten inzetten om vluchtelingen bij te staan in deze zware periode.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
07430102210005
Looptijd: 100 %
Looptijd: 100 %
2022
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
S. Imamdi
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Sportief Besteed Groep