Uitkomstgerichte en patiënt-ervaren impact van de COVID-19 pandemie op de zorgtoegankelijkheid en -gebruik van de reumatologische zorg in Nederland
Tijdens de COVID-19 pandemie was er sprake van verminderde toegankelijkheid van de poliklinische zorg voor reumatoïde artritis (RA) patiënten vanwege zorgafschaling, maar ook omdat sommige patiënten er voor kozen om het overbelaste zorgsysteem te vermijden. Hierdoor is de reumatologische zorg op een andere manier geleverd, waaronder de versnelde adaptatie van zorg op afstand.
Doel
Doel van dit kwantitatief en kwalitatief onderzoek is het, met behulp van uitkomstinformatie, onderbouwen van het kennishiaat of door vermindering van het aantal fysieke consulten, de (medicamenteuze) behandeling voor RA-patiënten optimaal was gedurende de COVID-19-pandemie.
Werkwijze
Door gebruikmaking van real-world data verkrijgen we inzicht in de doorontwikkeling van passende zorg bij het versneld implementeren van zorgsubstitutie. Deze kennis zal ingezet worden om het zorgproces te optimaliseren én als uitgangspunt voor het uitkomstgericht leveren van reumatologische zorg vanuit maatschappelijk en patiëntperspectief.