Mobiele menu

Uniforme dataverzameling voor kwaliteitsontwikkeling

De huidige financieringsvorm binnen de fysiotherapie is een van de oorzaken van de oplopende zorgkosten. Daarom passen zorgverzekeraars en zorgaanbieders steeds vaker bundel inkoop als bekostiging toe. Hierdoor komt er ruimte voor andere behandelvormen die de kwaliteit van de fysiotherapie beter aantoonbaar maakt en de kosten beter reguleert.


Deze bekostiging vraagt een verandering van de inrichting van de processen in de organisatie zoals declaratie, dataverzameling en inhoudelijke zorgplannen.
Als fysiotherapiepraktijk merken we dat het lastig is de juiste data te verzamelen. Dit is nodig om de stap te maken om de zorg anders in te richten.
De praktijk wil binnen 4 maanden de processen goed neerzetten, de therapeuten meenemen in de uitvoering van dataverzameling en de patiënt voorlichten over het invullen van vragenlijsten zodat dit bij 60% aan het begin van het traject en 40% aan het einde van het traject wordt ingevuld.

Producten

Titel: Nekprogramma Lutmers
Auteur: Liesbeth, Mandy, Steven en Bianca
Titel: Schouderprogramma
Auteur: Liesbeth, Mandy, Steven en Bianca
Titel: Stappenplan gebruik zorgproducten Lutmers
Auteur: Paul
Titel: Lage Rugprogramma Lutmers
Auteur: Victor, Martijn, Paul, Mandy en Jolanda

Verslagen


Eindverslag

Dit project wordt mogelijk gemaakt door: ZonMw De huidige financieringsvorm binnen de fysiotherapie is een van de oorzaken van de oplopende zorgkosten. Daarom passen zorgverzekeraars en zorgaanbieders steeds vaker bundel inkoop als bekostiging toe. Hierdoor komt er ruimte voor andere behandelvormen die de kwaliteit van de fysiotherapie beter aantoonbaar maakt en de kosten beter reguleert. Deze bekostiging vraagt een verandering van de inrichting van de processen in de organisatie zoals declaratie, dataverzameling en inhoudelijke zorgplannen. Als fysiotherapiepraktijk hebben we de huidige processen geanalyseerd en de inhoudelijke zorgplannen besproken. We hebben nu de zorgplannen aangepast zodat er nu een betere samenwerking is in de praktijk die ten goede komt van de patiënt. Daarnaast zijn we in staat om voldoende data te verzamelen (60% intake, 40% outtake) en weten we hoe we deze data goed kunnen monitoren.

Kenmerken

Projectnummer:
838004004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
P. Looren de Jong
Verantwoordelijke organisatie:
Fysiotherapie Lutmers