Mobiele menu

Uptake, translocation and toxicity of microplastics isolated from shellfish in human gut cells.

Aanleiding

De aanwezigheid van microplastics in het mariene milieu kan een risico vormen voor de menselijke gezondheid via de consumptie van vis en schelpdieren. Door het ontbreken van toxiciteitsgegevens is het echter moeilijk om een robuuste risicobeoordeling voor de menselijke gezondheid uit te voeren.

Doel

Het doel van dit project was om na te gaan of en hoe verschillende soorten microplastics die momenteel worden gedetecteerd in de bloedkokkel, een schelpdier van de Indo-Pacific, biologische effecten kunnen veroorzaken bij de mens.

Onderzoeksopzet

De studie begon met het produceren en karakteriseren van verschillende types microplastics, namelijk vezels, fragmenten en films. Daarna is met behulp van een in-vitro darmepitheel model geanalyseerd of de microplastics opgenomen en/of getransporteerd worden door darmcellen.

Resultaten

De onderzoekers zijn erin geslaagd microvezels te produceren van 0,6-10μm, wat binnen het bereik ligt van de microvezels die zijn aangetroffen in de bloedkokkel. Bovendien hebben ze een verscheidenheid aan milieurelevante microplastic vormen gegenereerd. Verdere optimalisatie en opschaling van de productie van deze deeltjes zijn nodig.

Daarnaast is aangetoond dat microvezels door de darmcellen worden opgenomen. Dit lijkt de integriteit van de membranen niet aan te tasten, maar heeft wel een negatief effect op de metabole activiteit. Ook zetten de microvezels een sterk anti-oxidatief verdedigingsmechanisme in werking. Toch zijn er geen verdere tekenen van ontsteking waargenomen. Analyse van vrije radicalen op micro- en nanodeeltjes bracht geen vorming van reactieve zuurstofspecies aan het licht. Bovendien kon geen reactieve zuurstofvorming worden gedetecteerd, wanneer de darmcellen werden blootgesteld aan de microplastics. Er wordt nog onderzocht of dit te wijten is aan het sterke anti-oxidatieve potentieel van de gebruikte darmcellen, of aan de gebruikte experimentele opstelling.

Uitvoerende partijen

Dit project is uitgevoerd door Dr. F.G.A.J. van Belleghem (Open Universiteit Nederland), in samenwerking met Wageningen Universiteit, Soegijapranata Catholic University (Indonesië) en Universiteit Hasselt.

Producten

Titel: Polystyrene Microplastics of Varying Sizes and Shapes Induce Distinct Redox and Mitochondrial Stress Responses in a Caco-2 Monolayer
Auteur: Nelly D. Saenen, Margo S. Witters, Inneke Hantoro, Inés Tejeda, Anitha Ethirajan, Frank Van Belleghem and Karen Smeets
Magazine: Antioxidants & Redox Signaling

Verslagen


Eindverslag

  

  

Kenmerken

Projectnummer:
458001012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. F.G.A.J. van Belleghem
Verantwoordelijke organisatie:
Open Universiteit Nederland

Contact

Wilt u meer informatie over dit project? Neem contact op via onderstaande contactgegevens.

Contact

Frank Pierik

Programmamanager
MicroplasticsHealth [at] zonmw.nl

Marije van der Kamp

Programmasecretaris
MicroplasticsHealth [at] zonmw.nl