Mobiele menu

In Utrecht aan de slag met zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie.

Utrecht is een jonge stad, maar ook in Utrecht neemt het aantal ouderen en daarmee het aantal mensen met dementie flink toe. Met deze ZonMw-subsidie scherpt het project hun visie op dementie bij ouderen aan en komen ze tot een gedegen analyse van het benodigde activiteitenaanbod dat aansluit op de behoeften van ouderen en hun mantelzorgers. Het project werkt hiermee toe naar een activiteitenaanbod voor ouderen met dementie in Utrecht als onderdeel van een logische keten, die ouderen met dementie en hun naasten 'gemakkelijker' kunnen doorlopen. Met deze subsidie komen ze bovendien tot een andere manier van organiseren; laagdrempeliger, vanuit de wijk, vanuit de gemeenschap, met lichte ondersteuning vanuit zorg- en welzijnspartijen en beter aansluitend op de behoeften van ouderen. Dat sluit aan bij de vraag die er in Utrecht bijvoorbeeld is vanuit ouderen en mantelzorgers met een Turkse en Marokkaanse achtergrond.  

Doel

In september 2025 is het aanbod van zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie in Utrecht samenhangend, laagdrempelig, diverser en bekend bij de doorverwijzers. Dit leidt tot een verbetering van de gezondheid en van de kwaliteit van leven van deze ouderen en hun naasten, en tot minder zwaardere zorg omdat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Ze richten zich in dit project specifiek op de wijken West, Oost, Overvecht en Vleuten-De Meern. Door laagdrempeliger, diverser aanbod te creëren en door betere bekendheid daarvan, is een belangrijke doelstelling dat het aantal deelnemers aan dagactiviteiten toeneemt.

Aanpak

Het project heeft drie fasen, en bestaat globaal uit:

  1. Analyse: Overzicht van (het gebruik van) het benodigde aanbod van zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende ouderen met dementie, zowel nu als in de toekomst.
  2. Plan van aanpak: Voor concrete projecten vanuit een gezamenlijke zorg- en welzijnsvisie op dementie en op een logische keten, die mensen met dementie en hun naasten gemakkelijker kunnen doorlopen en die aansluit op hun behoeften.
  3. Uitvoering: Concrete projecten voor laagdrempelige activiteiten, inclusief:
    • Vindbaarheid van laagdrempelige activiteiten.
    • Aansluiting en flexibiliteit tussen laagdrempelige en geïndiceerde activiteiten.
    • Activiteiten voor ouderen met dementie met een migratieachtergrond.

Samenwerkingspartners

De gemeente Utrecht werkt binnen deze aanvraag samen met Mantelzorg Utrecht – U Centraal, Odensehuis Andante, het Netwerk Dementie Utrecht en De Rijnhoven. Met deze partners werken ze binnen de gewenste gezamenlijke keten én bereiken ze wijken met grotere afstand tot voorzieningen en met diverse achtergronden. Daarnaast betrekken ze mensen met dementie en hun mantelzorgers actief bij het project en sluiten Careyn en Sterkzorg (eerstelijns) aan als ‘meedenkende’ organisaties. Andere relevante partners worden in een later stadium betrokken. De projectgroep, bestaande uit diverse partners, werkt nauw samen door middel van regelmatig overleg en gezamenlijke communicatie. 

Verwachte resultaten

Met deze aanvraag verwacht het project:

  • Fase 1: In november 2024 de kennisbasis af te ronden met een gedetailleerd overzicht van het benodigde activiteitenaanbod.
  • Fase 2: In januari 2025 een concreet plan van aanpak inclusief gezamenlijke visie te hebben voor een samenhangend en divers activiteitenaanbod.
  • Fase 3: In januari 2025 de uitvoering van projecten te starten, resulterend in een samenhangend, laagdrempelig en divers aanbod van dagactiviteiten, dat breed bekend is bij doorverwijzers en ouderen.

Mede dankzij monitoring, kennisdeling en borging leidt deze aanpak tot een betere gezondheid en kwaliteit van leven en minder behoefte aan zwaardere zorg. 

Kenmerken

Projectnummer:
10641012420005
Looptijd: 39%
Looptijd: 39 %
2024
2025
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. (Margriet) Tiemersma
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Utrecht