Mobiele menu

Van doktersassistent tot eHealth-assistent; Het inbedden van eHealth in de opleiding tot doktersassistent van het ROC Midden Nederland

Probleemstelling: Door de komst van e-health veranderen de werkzaamheden van de eerste lijns zorg. Personeel is hier nog niet volledig klaar voor, waardoor e-health niet optimaal geïmplementeerd wordt. We kunnen hierop inspelen door bijvoorbeeld doktersassistenten al in een vroeg stadium kennis te laten maken met e-health. Zo verklein je de kenniskloof tussen opleiding en praktijk. Daarom bundelen PAZIO, ROC Midden Nederland en Gezondheidscentrum Maarssenbroek hun ervaring en kennis om gezamenlijk een geschikte onderwijsmodule te maken voor de opleiding van de doktersassistent.

Resultaat: Een breed inzetbare onderwijsmodule over e-health. In deze module maken studenten kennis met e-health en leren ze ermee te werken. Daarnaast leren ze hoe ze patiënten kunnen betrekken bij e-health. Zo wordt de student klaar gestoomd voor de praktijk. Deze docentenhandleiding zal docenten ondersteuning geven bij deze module.

Producten

Titel: Van doktersassistent tot eHealth-assistent;
Link: http://www.checkitonderwijs.nl/ehealth-in-de-les/

Verslagen


Eindverslag

PAZIO, ROC Midden Nederland en Gezondheidscentrum Maarssenbroek hebben op basis van hun kennis en ervaringen m.b.t. e-health een onderwijsmodule voor de doktersassistenten in opleiding samengesteld. Het doel van deze module is dat studenten leren werken met e-health, de weerstand/onbekendheid in de praktijken tegen e-health daarmee vermindert en dat deze module breed inzetbaar wordt gemaakt in heel Nederland.

In deze e-health module komen de volgende onderwerpen aan bod:
1. Kennismaking met e-health; wat is e-health, waarom wordt e-health ingezet?
2. e-health en de rol van de zorgverlener; welke invloed heeft e-health op de werkzaamheden van de doktersassistente, hoe moet de assistente haar werk anders inrichten?
3. Privacy; is online communiceren wel veilig genoeg, waarom is het belangrijk om gegevens te beveiligen?
4. Gebruikers; wie maken gebruik van e-health en hoe speel je daarop in als assistente?
5. e-health toepassingen/vaardigheden; welke vormen van e-health zijn er, hoe werk je met toepassingen zoals eConsult, eAfspraak, eRecept en eLab.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
430000005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. L.M. van Blokland MSc
Verantwoordelijke organisatie:
PAZIO