Van zorgnetwerk naar dorpsnetwerk: als zorgprofessionals, welzijnswerkers en burgers van en met elkaar leren
Doel van het netwerk
Het doel is om ouderen uit het dorp te ondersteunen, opdat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren. Dit doen we door als burgers en professionals uit de zorg en het sociaal domein van elkaar te leren en onze activiteiten goed op elkaar af te stemmen.
Aangesloten organisaties bij het netwerk
Zorg: huisartsen, paramedici, apotheker, verpleging & verzorging, klantadviseurs zorginstelling
Sociaal domein: beleidsmedewerkers gemeente, buurtmakelaar, maatschappelijk werk, woningbouwvereniging, Ecsplore
Ouderen: Denktank Zorgnetwerk Elsloo, Dorpsontmoetingsplatform Elsloo, adviesraad Sociaal Domein Gemeente Stein, Katholieke Ouderenbond
Doel en aanpak project
In de afgelopen jaren zijn in Elsloo allerlei initiatieven ontstaan vanuit zorgprofessionals, welzijnswerkers en burgerinitiatieven. Al deze initiatieven zijn bedoeld om de kwaliteit van leven van ouderen te bevorderen. Het project zorgt ervoor dat deelnemers uit deze verschillende domeinen met elkaar verbonden raken. Zij vormen met elkaar een leergemeenschap en zijn concreet bezig met twee thema’s: valpreventie en levensloopbestendig wonen. Iedere deelnemer is gestart met het interviewen van enkele ouderen uit de eigen achterban. De uitkomsten leverden een gedifferentieerd beeld op van de ouderen en hun behoeften. De deelnemers hebben besproken waar en hoe zij elkaar (kunnen) aanvullen en beter van elkaars krachten gebruik kunnen maken, als antwoord op de behoeften van de ouderen. De uitkomsten uit dit gezamenlijke leerproces vertalen we momenteel naar een concreet handvat. Met dit handvat maken ouderen zelf een analyse van hun risico’s op valongelukken en de mogelijkheden voor levensloopbestendig wonen. Op basis van deze analyse kunnen ouderen proactief keuzes maken, passend bij de eigen wensen en situatie.
In de afgelopen jaren zijn in het dorp Elsloo initiatieven ontstaan vanuit zorgverleners, gemeente, welzijnswerk en burgers, bedoeld om de kwaliteit van leven van ouderen te bevorderen. Deelnemers uit deze domeinen hebben in 2019-2020 een leergemeenschap gevormd om concreet te werken aan de thema’s valpreventie en levensloopbestendig wonen en zo hun samenwerking te versterken.
In diverse bijeenkomsten en met behulp van allerlei methodieken leerden ze van, over en met elkaar. Deelnemers hielden interviews met ouderen, deelden de uitkomsten en brachten zo verschillende types ouderen in kaart. Ze presenteerden elkaar hun aanbod en dachten na hoe ze meer of beter van elkaars kracht gebruik konden maken. De uitkomsten uit dit gezamenlijke leerproces zijn vertaald naar een concreet instrument. Met dit instrument kunnen ouderen met elkaar in gesprek gaan over eigen wensen en worden ze geïnformeerd over het totaalplaatje aan informele en professionele mogelijkheden in het dorp om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen en vallen te voorkomen.