In Veilige Handen: lokaal instrument voor preventie seksueel misbruik in het vrijwilligerswerk
Kinderen leren veel van vrijwilligers. Op de sportclub, bij Scouting of in een toneelgezelschap, bijvoorbeeld. Het opdoen van die ervaringen is belangrijk, maar moet wel gebeuren in een veilige omgeving. Seksueel misbruik moet worden voorkomen. Maar hoe ga je lokaal aan de slag met het thema ‘voorkomen van seksueel misbruik’? De Vereniging NOV ontwikkelt, samen met MOVISIE, NOC*NSF en Scouting Nederland een methode om seksueel misbruik van minderjarigen in het vrijwilligerswerk te voorkomen. Op landelijk niveau bestaan al instrumenten ter voorkoming van seksueel misbruik. Maar die zijn niet zo maar lokaal te gebruiken. Het project ‘In veilige handen’ zorgt dat ook lokale ondersteuners de gereedschappen krijgen om seksueel misbruik te voorkomen.
Verslagen
Eindverslag
Om vrijwilligersorganisaties te ondersteunen bij het nemen van maatregelen om seksueel grensoverschrijdend gedrag jegens minderjarigen te voorkomen zijn ondersteuners getraind.
Het project bestond uit de ontwikkeling van een train-de-trainer cursus, het uitvoeren van de cursus en het begeleiden van de lokale ondersteuners bij het geven van voorlichting en het trainen van lokale vrijwilligers.
De lokale ondersteuners hebben vanuit het project bovendien de beschikking gekregen over een uitgebreide brochure met werkvormen voor voorlichting en training en daarnaast een over een informatieve DVD.
Door middel van voorlichting en training worden vrijwilligersorganisaties die met kinderen en jongeren werken geholpen bij het agenderen van het onderwerp, het nemen van maatregelen en het communiceren hierover.
Er zijn 24 trainers opgeleid, die voorlichting hebben gegeven aan 386 vrijwilligersorganisaties en die 121 vrijwillige adviseurs sociale veiligheid hebben opgeleid.
Seksueel misbruik komt voor in alle lagen van de samenleving dus ook in het vrijwillig jeugdwerk. Het doel van het programma In Veilige Handen is het voorkómen van seksueel misbruik van kinderen in vrijwilligersorganisaties. Vrijwilligersorganisaties hebben een eigen verantwoordelijkheid in het voorkomen van seksueel misbruik. Kinderen en hun ouders moeten erop kunnen rekenen dat organisatoren van activiteiten alles hebben gedaan wat ze kunnen om seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Vrijwilligersorganisaties hebben soms moeite met het nemen van de nodige stappen. Op lokaal niveau zorgen we daarom ervoor dat ze hulp krijgen van professionals, vrijwilligerssteunpunten, sportservicepunten en dergelijke. Deze professionals agenderen lokaal de preventie van seksueel misbruik, introduceren het stappenplan voor organisaties om preventie in het eigen beleid vorm te geven en stimuleren lokale organisaties om een vrijwillige adviseur binnen de organisatie aan te stellen. Deze adviseurs zijn vrijwilligers die het bestuur van organisaties adviseren bij het invoeren van de preventieve maatregelen binnen de organisatie. Daarnaast weten ze hoe te handelen en door te verwijzen wanneer er zich een incident voordoet.
De professionals trainen de vrijwilligers. Wij trainen de professionals. Op basis van de opleiding van de eerste groepen professionals ontwikkelen we een toolkit die andere professionals kunnen gebruiken om in hun gemeente aan de slag te gaan.