Mobiele menu

Verbeterde detectie en diagnose van antimicrobiele resistantie in Aspergillus fumigatus (IMPROVE-ASP)

IMPROVE-ASP 

Aspergillus fumigatus is een alomtegenwoordige schimmel die een cruciale rol speelt bij het afbreken van plantaardig materiaal in het milieu. A. fumigatus kan bij inademing echter een reeks ziekten veroorzaken, waaronder levensbedreigende infecties bij mensen met bepaalde immuundefecten. We kunnen patiënten behandelen met azolmedicijnen, maar deze medicijnen zijn door resistentie steeds minder effectief geworden. Resistentie ontstaat meestal niet tijdens behandeling van patienten, maar is al aanwezig in de schimmel voordat de infectie ontstaat. 

Doel

Onderzoekers hebben ontdekt dat de schimmel resistent wordt in het milieu wanneer hij groeit in organisch afval dat resten van azoolfungiciden bevat. Resistentie wordt veroorzaakt door DNA-veranderingen in de schimmel. Deze moeten worden opgespoord wanneer de schimmel een infectie veroorzaakt, zodat de behandeling dienovereenkomstig kan worden aangepast. Een groot probleem is dat het erg moeilijk is om te bepalen of een patiënt een resistente infectie heeft, omdat de huidige tests niet erg goed zijn. Het probleem wordt verergerd door een toenemend aantal DNA-veranderingen die verband houden met resistentie; voor 20% van de resistente schimmels zijn de DNA-veranderingen zelfs onbekend. 

Aanpak/werkwijze

In dit voorstel willen we de aanwezigheid van bestaande DNA-veranderingen bevestigen en nieuwe DNA-veranderingen vinden die resistentie veroorzaken, en deze kennis vervolgens gebruiken om betere diagnostische tests te ontwikkelen. Ook gaan we een screeningstest verbeteren door resistentie tegen een belangrijk nieuw ontwikkeld medicijn op te sporen. 

(Verwachte) Resultaten

De ontwikkeling van betere diagnostische tests zal patiënten ten goede komen, zal helpen vaststellen hoe vaak patiënten besmet zijn met resistente A. fumigatus, en zal het inzicht vergroten in hoe patiënten besmet raken.

Kenmerken

Projectnummer:
10570162310003
Looptijd: 2%
Looptijd: 2 %
2024
2027
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. P.E. Verweij
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universiteit Nijmegen