Mobiele menu

Verbindende hulpverlening als Joint Venture

‘Verbindende hulpverlening’ om ernstig beschadigde mensen te laten aansluiten

Vraagstuk

Samen leven met mensen die vaak in een crisis zitten - ‘outsiders’ heten ze in dit project – vergt een heel andere benadering van hulp en ondersteuning. Zorg en behandeling zijn nooit meer dan een middel. Wie de hulprelatie ziet als co-creatie, gaat ervan uit dat de betrokkenen zelf hun doelen bepalen. Hoe werkt dit?

Waarom belangrijk?

In Groningen leven ongeveer 70 ernstig beschadigde en/of geïsoleerde burgers die soms ook overlast geven. Opgelegde hulp werkt meestal niet. Deze mensen voelen zich buitengesloten en vanwege hun beperkingen en slechte ervaringen – ook in de ggz – slagen ze er niet in mee te doen. Terwijl ze dat wel zouden willen.

Wat is er ontwikkeld of onderzocht?

Dit experiment heeft gezocht naar manieren om mensen te verleiden weer mee te doen in de samenleving. De twaalf deelnemers kregende gelegenheid zelf de verantwoordelijkheid te ervaren voor hun eigen doen en laten, en zo meer grip te krijgen op hun eigen leven. Daarbij was ook aandacht voor rol en belangen van de omgeving.

Gedurende het project heeft een onderzoeksteam meegelopen die de werkzame bestanddelen uit de aanpak hebben geïdentificeerd. Deze werkzame bestanddelen helpen in de zorg en ondersteuning van geïsoleerde burgers. Daarnaast is de voornaamste conclusie van het onderzoek geweest dat het met toestemming van de cliënt samenwerken over de grenzen van eigen instellingen heen de zorg en ondersteuning efficiënter en doeltreffender maakt. Waarbij nog belangrijker is dat dit bijdraagt aan het herstellen van vertrouwen bij de cliënt.

Wetenswaardigheden

Mensen gebruiken hun eigen woorden en beelden die duiden wat er psychisch speelt. Vaak zijn die anders dan in de ggz gebruikelijk. Hierover zijn brochures gemaakt. Beschadigde mensen zijn experts in overleven van onmogelijke omstandigheden. Hun kennis en ervaring zijn nuttig om te ontdekken hoe je meer uit het leven kunt halen met passende hulp en aantrekkelijke doelen.

Boek Binnen de buitenkant

Het boek Binnen de buitenkant gunt de lezer een kijkje in het hoofd en hart van mensen die vastliepen in zichzelf. Hun verhalen worden gelardeerd met persoonlijke tips, ervaringen van professionals en recente inzichten uit enkele, door ZonMw gefinancierde, projecten. Daarnaast is een apart hoofdstuk te lezen over het ontstaan en de visie van de herstelbenadering.

Afbeelding

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638030005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. de Jonge
Verantwoordelijke organisatie:
Lentis

Locatie

Dit project werd uitgevoerd in de regio Groningen.