Verbreding en monitoring integrale gebiedsteams GGZ Utrecht
In Utrecht is van 2016-2018 ervaring opgedaan met een integrale werkwijze in proeftuinen ggz voor mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid, waarbij behandeling en begeleiding geïntegreerd worden aangeboden door Jellinek, Altrecht, Lister en Wij3.0 voor een specifieke wijk/gebied. Wij doen dit in nauwe samenwerking met de sociale en medische basiszorg (huisartsen, POH, Buurteams en de basis-ggz). De ervaringen zijn positief en we zien we dit als een belangrijke bouwsteen in de regionale aanpak voor personen met verward gedrag en als een bijdrage om te komen tot meer volwaardig burgerschap. Ook bij de ontwikkelingen Beschermd Wonen en Maatschappelijke opvang naar 'Thuis in de wijk', is een stevige infrastructuur in de wijk essentieel.
Doel
Deze subsidie zetten we in voor de doorontwikkeling naar 8 gebiedsteams ggz in de Stad Utrecht op de volgende onderdelen:
- netwerkontwikkeling
- teamontwikkeling
- ontwikkelopgaven
- monitoring
Resultaten
Het plan van aanpak “Over de brug” vormde in de regio van centrum gemeente Utrecht een belangrijke stimulans om voor de mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid (de EPA-doelgroep) te streven naar zo volwaardig mogelijk burgerschap. In Midden Westelijk Utrecht zijn inmiddels 15 gebiedsteams ggz gestart. In het werkgebied van Altrecht en Lister zijn dit er 11 waarvan 8 in de stad Utrecht en 3 in de Lekstroom. In het gebiedsteam ggz wordt samengewerkt met netwerkpartners en wordt ervaringsdeskundigheid ingezet. Iedere cliënt ontvangt begeleiding / behandeling in het eigen gebied. De meeste teams zijn werkzaam vanuit een gezamenlijke locatie. Er is een intensievere samenwerking met kortere lijnen tussen Altrecht en Lister en ook met de andere netwerkpartners is er meer integratie in het gebied. Dit bevordert het flexibel op en afschalen tussen de SGGZ en basiszorg en heeft geresulteerd in meer directe en snellere zorg in het gebied.
Verslagen
Eindverslag
Het plan van aanpak “Over de brug” vormde in de regio van centrum gemeente Utrecht een belangrijke stimulans om voor de mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid (de EPA-doelgroep) te streven naar zo volwaardig mogelijk burgerschap. Met de uitvoering van de vignettenstudie en de opstelling van het document ‘Volwaardig burgerschap en psychiatrie’ door de Regionale Taskforce EPA Midden Westelijk Utrecht werd deze lijn met alle betrokken partijen – die nu het Bestuurlijk overleg vormen – bekrachtigd. Met de opzet van een viertal proeftuinen ging de regio concreet aan de slag. Na eerste positieve resultaten van de proeftuinen werd het plan verder doorgevoerd.
In Midden Westelijk Utrecht zijn 15 gebiedsteams ggz gestart. In het werkgebied van Altrecht en Lister zijn dit er 11 waarvan 8 in de stad Utrecht en 3 in de Lekstroom. In het gebiedsteam ggz wordt samengewerkt met Abrona, Jellinek en Wij3.0 (in meer of minder mate) en wordt ervaringsdeskundigheid ingezet. Iedere cliënt /patiënt ontvangt begeleiding / behandeling in het eigen gebied. De meeste teams zijn werkzaam vanuit een gezamenlijke locatie. Er is een intensievere samenwerking met kortere lijnen tussen Altrecht en Lister en ook met de andere netwerkpartners is er meer integratie in het gebied. Dit resulteert in meer directe en snellere zorg in het gebied.
De subsidie is afgegeven voor verdere:
1. netwerkontwikkeling
2. teamontwikkeling
3. ontwikkelopgaven: vanuit de ervaringen van de proeftuinen
Hierbij zijn drie doelen geformuleerd:
eind 2019 staan er voor de hele regio Utrecht Midden West 15 integraal, gebiedsgericht, effectief en efficiënt werkende gebiedsteams ggz.
de samenwerking tussen het zorgdomein en het sociale domein stevig verankeren en voorwaarden te hebben gecreëerd voor verdere verbetering.
de gebiedsteams vervullen een centrale rol binnen de regionale aanpak voor mensen met verward gedrag.
Daarbij dienen de volgende leidende principes als vertrekpunt:
- Cliënt heeft regie
- Betrek naasten
- Werk aan persoonlijk, maatschappelijk en medisch herstel
- Vertrouw in herstelkracht en zoek perspectief
- Erken het recht op het nemen van risico’s
- Deel en integreer kennis en werk samen
- Lever passende zorg