Mobiele menu

Verder bouwen met de Alliantie Positieve Gezondheid ZHN

De Alliantie Positieve Gezondheid (PG) ZHN wil als domeinoverstijgend samenwerkingsverband, verder bouwen aan de transformatie naar een nieuw gezondheidssysteem met vitale en veerkrachtige inwoners en toekomstbestendige zorg en ondersteuning in wijken. In dit project gaan de partners van de Alliantie Positieve Gezondheid (PG) samen leren, via meerdere experimenten in drie gekozen proeftuinen. Het gaat om het verplaatsen van zorg, dichterbij de mensen thuis en het voorkomen van zorg of het vervangen van zorg door innovatieve wonen-zorg-welzijns arrangementen te creëren die de zorg verlicht of verschuift.. Effectieve aanpak van complexe maatschappelijke vraagstukken vraagt ook betrokkenheid en zeggenschap van inwoners. De Alliantie PG werkt al samen met het Ouderenberaad ZHN en met lokale inwoners(initiatieven) als gelijkwaardige partner. De Alliantie wil de co-creatie met inwoners verder intensiveren en toewerken naar passende governance als onderdeel van haar strategisch plan.

Doel van het project

Inwoners met meer regie over hun Positieve Gezondheid (PG), waarbij ze steun ervaren van elkaar, mantelzorgers en vrijwilligers, en van beroepskrachten, beleidsmakers en bestuurders. Geïnspireerd door hun leefwereld, creëert de Alliantie samen met inwoners passende duurzame oplossingen voor het individu, voor het collectief in de wijk en voor de Alliantie.

Aanpak/werkwijze

De Alliantie is een regionale beweging en draagt proactief het concept Positieve Gezondheid uit. Het initieert steeds nieuwe samenwerkingen en diverse bijeenkomsten om kennis en goede voorbeelden te verspreiden om van te leren. De Learning Community-bijeenkomsten zullen gaan over leren transformeren, wat werkt bij bepaalde subdoelgroepen, in welke context bereik je inwoners, vrijwilligers en lokale partners in de wijk. In de proeftuinen wordt geleerd door te doen, via de leercyclus van Kolb. Vanuit Hogeschool Leiden zal een actieonderzoeker en een docent het samen leren en de leercyclus op proeftuin- en Alliantieniveau ondersteunen en monitoren. Aan de hand van de bouwstenen zal een leeragenda ingericht worden. De participatieve aanpak helpt om in elke fase de verschillende belangen en factoren vanuit het perspectief van de diverse betrokkenen samen te laten komen. Met deze lokale leerprocessen wordt het lerend vermogen van de Alliantie versterkt. De Alliantie zal er op toezien dat de leerprocessen bij elkaar komen en resultaten worden uitgewisseld in leerateliers. De jaaragenda zal nog steviger opgebouwd worden en gestructureerd worden aan de hand van de bouwstenen. De interactieve leerateliers zijn voor iedereen uit de regio toegankelijk en vinden twee tot drie keer per jaar plaats om kennis en ervaringen uit te wisselen. 

Samenwerkingspartners

De Alliantie Positieve Gezondheid ZHN is een domeinoverstijgend samenwerkingsverband dat gevormd wordt door de gemeenten Hillegom, Lisse Teylingen, Katwijk en Leiden, regio-organisatie voor samenwerking in de eerstelijnszorg Rijn en Duin, VVT, thuiszorgorganisaties Libertas Leiden, Marente, DSV en Activite, de welzijnsorganisaties Welzijn Teylingen, Welzijnskwartier, Welzijnskompas, Incluzio, maatschappelijk werk Kwadraad, zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, inwonersinitiatieven Vereniging Merenwijk Leiden, Samen gezond Zoeterwoude en Julianapark Hillegom, Blauwe zone Kaag en Braassem, patiëntenorganisatie Balans, Ouderenberaad ZHN, Hecht GGD Hollands Midden, de Regionale Ondersteuningsstructuur Reos en de onderwijsinstellingen Hogeschool Leiden, Werkplaats Sociaal Domein Den Haag & Leiden, Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Lumens en LUMC/Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde.

Verwachte resultaten

Meerdere Learning Communities in- en over de proeftuinen heen die samen met de Alliantie aan complexe vraagstukken werken met behulp van het concept Positieve Gezondheid. De proeftuinen leggen de verbinding tussen het medische en het sociale domein aan de hand van dezelfde bouwstenen. Er is één gezamenlijke, gedeelde taal en één referentiekader voor Positieve Gezondheid en één narratief met betrekking tot de transformatie.

Kenmerken

Projectnummer:
11100012310033
Looptijd: 9%
Looptijd: 9 %
2024
2027
Projectleider en penvoerder:
drs. E.G.T. van Steekelenburg MPH
Verantwoordelijke organisatie:
Hecht GGD Hollands Midden
Afbeelding
Verschillende mensen in overleg rondom een tafel. Zichtbaar is een blad papier met grafieken, handen van mensen die rond de tafel zitten, koffiekopje.

Leren transformeren van zorg naar gezondheid

De 11 samenwerkingsverbanden met toegekende subsidie gaan tijd en ruimte organiseren voor het leren transformeren richting gezondheidsbevordering en passende zorg. De nadruk ligt hierbij op het leren transformeren en experimenteren. Samen met een aantal landelijke partijen vormen de samenwerkingsverbanden een landelijk lerend netwerk, waarin elkaar helpen bij uitdagingen, kennisdelen en van elkaar leren centraal staat. Op deze projectpagina leest u over één van de samenwerkingsverbanden. Bekijk hier de andere 10.