Mobiele menu

Vergroten van seksuele weerbaarheid bij jongens

De huidige interventies gericht op het voorkomen van grensoverschrijdend (seksueel) gedrag bereiken jongens slecht. De inhoud is te weinig gericht op te verbeteren vaardigheden van jongens. Het spreekt hen ook niet aan.
De eerste ervaringen van jongens met relaties en seks zijn over het algemeen leuk en spannend. Maar soms ook lastig. Ze weten niet altijd wat ze willen en wat ze niet willen. Ook zijn wensen en grenzen van de ander soms moeilijk in te schatten. Hierdoor kan grensoverschrijdend seksueel gedrag ontstaan. Daarom ontwikkelt het Trimbos-instituut een online flirtcursus. Daarmee leren jongens na te denken over hun wensen en grenzen in relaties en seksualiteit. Door te oefenen met flirten leren jongens inzien en ervaren welke flirt wel en welke flirt geen succes heeft. De doelgroep zijn jongens van 12-16 jaar op het VMBO. Om de juiste snaar te raken werken jongens zelf mee aan de vorm en inhoud van de cursus.

Verslagen


Eindverslag

Het Trimbos-instituut ontwikkelde in samenwerking met Rutgers WPF en Soa Aids Nederland een lesmodule ter voorkoming van seksueel grensoverschrijdend gedrag door jongeren op het praktijkonderwijs en VMBO BB. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is seksueel gedrag dat over de subjectieve grens van één van de betrokkenen gaat. De lesmodule 'Wensen en Grenzen' krijgt een vaste plaats als extra module binnen de lessen van Lang Leve de Liefde (Soa Aids Nederland). De lessen zijn opgebouwd rond de films van Can You Fix It?, een online game van Rutgers WPF. Aan de hand van deze films en met behulp van oefeningen worden de jongeren zich bewust van hun eigen wensen en grenzen op het gebied van seks. Daarnaast begrijpen ze dat wensen en grenzen verschillen van persoon tot persoon en dat communicatie hierover belangrijk is om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Ze hebben handvatten om over wensen en grenzen te communiceren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
124330001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M.C. de Jonge
Verantwoordelijke organisatie:
Rutgers WPF