Mobiele menu

Verhalende Ervaringskennis voor Gezondheid (VEG):Van individuele gezondheidservaringen naar collectieve betekenis

Ondanks de toenemende aandacht voor preventie leeft een grote groep Nederlanders ongezond en nemen de gezondheidsverschillen tussen theoretisch en praktisch opgeleiden toe. Gerichte en passende preventieve interventies zijn nodig om meer mensen gezond te laten leven en verschillen tussen groepen te verkleinen. Op dit moment geven financiers van preventie meestal de voorkeur aan het inzetten van erkende leefstijlinterventies. Die zijn wetenschappelijk onderbouwd, hun effectiviteit wordt bij deelnemers strak gemeten en de meerwaarde wordt in kaart gebracht. In de praktijk blijft de effectiviteit vaak achter bij de verwachtingen. Naast deze erkende interventies bestaan er heel veel informele leefstijlactiviteiten, vaak georganiseerd door actieve bewoners, ervaringsdeskundigen, lotgenoten, sportclubs, buurthuizen, welzijnsorganisaties en zzp-ers. Deze activiteiten hebben veel waarde, maar zijn vaak onzichtbaar en blijven onder de radar.

Doel

Het project onder de werktitel ‘GezondMeNu.nl’ wil hier verandering in brengen door een online én real life open platform/online community te zijn waarin zichtbaar wordt wat de burgerinitiatieven zijn en wat de ervaringen zijn met informele leefstijlactiviteiten voor meer gezondheid door en voor (georganiseerde) bewoners, samen met of ondersteund door professionals in een wijk, buurt of dorp of in een gemeenschap.

Aanpak

De GezondMeNu-gemeenschap bouwt niet alleen aan direct beschikbare en bruikbare kennis voor en met burgers en professionals over leefstijlactiviteiten, ze kijkt ook in die gemeenschap naar ‘wat werkt’ in de overstijgende realiteit van het dagelijkse leven. Samen met onze partners ontwikkelen we een waarderingsmodel om informele en laagdrempelige leefstijlactiviteiten op een gevalideerde manier te beoordelen die inzicht verschaft over wat werkt, voor wie en in welke setting. Voor financiers van informele leefstijlinitiatieven kan deelname aan GezondMeNu.nl wellicht een simpele (niet-bureaucratische en niet dure) randvoorwaarde worden om een subsidie gegund te krijgen. Ook komen via GezondMeNu gegenereerde data beschikbaar die relevant zijn voor diverse onderzoeksgroepen en onderzoekers, inclusief burgeronderzoekers zelf.

Samenwerkingspartners

  • Gemeente Utrecht
  • CrossmarX
  • UMC Utrecht
  • SAMEN030
  • Krb.
  • Gemeente Amersfoort
  • GGD regio Utrecht
  • Gebiedonline
  • Hogeschool Utrecht

Kenmerken

Projectnummer:
404270598006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2023
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Koning
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus School of Health Policy & Management