Mobiele menu

Verpleegkundige Hartzorg op Afstand

Hartzorg op Afstand van Isala Harthuis is een innovatieve manier van zorg verlenen aan patiënten met hartfalen die in de thuissituatie werken aan hun herstel. Deze patiënten maken gebruik van technologie om zelf een aantal belangrijke fysieke waarden (gewicht, bloeddruk, polsslag) te meten. De verpleegkundigen kunnen hen hierdoor op afstand monitoren en waar nodig per patiënt signaleren of de zorg aangepast moet worden.

Doel en werkwijze

Hartzorg op afstand is een vorm van zorg verlenen die de kwaliteit van zorg kan verbeteren en die zich goed leent om ook in andere zorgsettingen gebruikt te worden. Een goede beschrijving van de werkwijze en ervaringen van verpleegkundigen en patiënten van Hartzorg op Afstand draagt hieraan bij. We beschreven dit mooie voorbeeld van het Isala Hartcentrum. De zorg is in de praktijk ontwikkeld en wordt door verpleegkundigen én patiënten enorm gewaardeerd. Omdat de variatie in deze groep patiënten groot is, worden de verschillen in beeld gebracht zodat iedereen de zorg krijgt die hij/zij nodig heeft.

Resultaten

Alle kennis die is opgedaan in het project vindt u terug op de website Verpleegkundige Hartzorg op Afstand. Er staat informatie over het bieden van hartzorg op afstand. Daarnaast geven we tools om dit binnen uw organisatie te ontwikkelen en toe te passen. Zo kunnen verpleegkundigen en verzorgenden van (hart)zorg op afstand deze manier van zorg eigen maken en toepassen in de praktijk.

Vlog

Meer weten? Dit project en 9 andere projecten gaan aan de slag met een toegankelijk overzicht van goed beschreven praktijkvoorbeelden in de verpleging en verzorging. In een vlogreeks stellen zij zichzelf voor.

> Bekijk de vlogreeks

Blog

Patiënten met chronisch hartfalen kunnen met gebruik van technologie een deel van de zorg thuis ontvangen. Een goed voorbeeld van verpleegkundige hartzorg op afstand. Benieuwd hoe het werkt? Lees de blog van senior onderzoeker Annemarie van Hout.

> Lees de blog

Producten

Titel: Telemonitoring for patients with chronic heart failure: a best practice for nurses
Auteur: Loes Bulle-Smid, Marloes Bults, Olga Kruit, Marjolein den Ouden, Marike Hettinga
Link: http://www.enc22.eu
Titel: Telemonitoring geen innovatie, maar de dagelijkse praktijk
Auteur: Loes Bulle-Smid, Olga Kruit
Link: http://www.jaarcongresvenvnvs.nl

Verslagen


Eindverslag

Patiënten met chronisch hartfalen kunnen dankzij technologie een deel van de zorg thuis ontvangen. Dit mooie voorbeeld van het Isala Hartcentrum is beschreven in het project Goede voorbeelden – Verpleegkundige Hartzorg op Afstand.

Bij de hartfalenpolikliniek wordt op een innovatieve manier zorg verleend aan patiënten met hartfalen, die thuis werken aan hun herstel. De zorg is in de praktijk ontwikkeld en wordt door verpleegkundigen én patiënten enorm gewaardeerd. Omdat de variatie in deze groep patiënten groot is, worden de verschillen in beeld gebracht zodat iedereen de zorg krijgt die hij/zij nodig heeft.

Alle kennis die is opgedaan in het project vindt u terug op deze website (www.verpleegkundigehartzorgopafstand.nl). Er staat informatie over het bieden van hartzorg op afstand. Daarnaast worden er tools gepresenteerd om dit binnen de eigen organisatie te ontwikkelen en toe te passen. Zo kunnen verpleegkundigen en verzorgenden van (hart)zorg op afstand deze manier van zorg eigen maken en toepassen in de praktijk.

Hartzorg op Afstand van Isala Harthuis is een innovatieve manier van zorg verlenen aan patiënten met hartfalen die in de thuissituatie werken aan hun herstel. Deze patiënten maken gebruik van technologie om zelf een aantal belangrijke fysieke waarden (gewicht, bloeddruk, polsslag) te meten. De verpleegkundigen kunnen hen hierdoor op afstand monitoren en waar nodig per patiënt signaleren of de zorg aangepast moet worden. Hartzorg op afstand is een vorm van zorg verlenen die de kwaliteit van zorg kan verbeteren en die zich goed leent om ook in andere zorgsettingen gebruikt te worden. Een goede beschrijving van de werkwijze en ervaringen van verpleegkundigen en patiënten van Hartzorg op Afstand draagt hieraan bij. In samenwerking met patiënten en verpleegkundigen zullen we in dit ZonMw-project een handleiding opleveren van de praktijk van Hartzorg op Afstand waarin de kennis en de ervaring die al is opgedaan, is opgenomen zodat anderen hier gebruik van kunnen maken. Hiertoe wordt een Handleiding ontwikkeld in samenwerking met de verpleegkundigen en patiënten van Hartzorg op Afstand.

Kenmerken

Projectnummer:
10040012010006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L. Bulle
Verantwoordelijke organisatie:
Christelijke Hogeschool Windesheim
Afbeelding

Beschrijven van goede praktijkvoorbeelden

Om goede voorbeelden breed in de praktijk te kunnen toepassen, is het belangrijk dat er goede beschrijvingen van zijn. Daarom hebben we 10 projecten gefinancierd die hiermee aan de slag gaan. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.