Mobiele menu

Verschillen in het negatief remodeleren van het hart door drukoverbelasting als gevolg van muizenstam en geslacht.

Projectomschrijving

2017 Ronde Kennisinfrastructuur (de praktijk van een ‘Synthesis of Evidence'): Voor het onderzoek naar hartfalen ontwikkeling door drukoverbelasting op het hart, wordt veelvuldig gebruik gemaakt van een muismodel. Er zijn veel verschillende stammen van muizen beschikbaar voor onderzoek. Zowel uit literatuur als uit eigen ervaring blijkt dat de effecten van drukoverbelasting en de ernst van het geïnduceerde hartfalen sterk per muizenstam en per geslacht verschilt. Door middel van een meta-analyse willen wij onderzoeken hoe iedere individuele muizenstam reageert op drukoverbelasting en wat het verschil is tussen mannetjes en vrouwtjes. Met deze informatie kan een weloverwogen beslissing gemaakt worden over de keuze van de muizenstam of het geslacht van de dieren voor nieuw te starten experimenten of vervolgstudies. Zo kan men de keuze maken voor een model met ernstig fenotype voor het bestuderen van een potentieel medicijn. Terwijl voor mechanistische studies naar een eiwit dat bijdraagt aan bij de ontwikkeling van hartfalen kan de keuze gemaakt worden voor een model met een mild fenotype.

Producten

Titel: Cooling down the inflamed heart
Auteur: Bosch, Lena
Titel: Inflammation in adverse cardiac remodeling
Auteur: Judith J. de Haan
Titel: Animal models of adverse cardiac remodeling after transverse aortic constriction: the influence of species, strain and sex.
Auteur: Judith de Haan, Lena Bosch, Jennifer van der Burg, Kim Wever, Hamid el Azzouzi, Saskia de Jager, Gerard Pasterkamp
Link: https://www.crd.york.ac.uk/PROSPERO/display_record.php?RecordID=79553
Titel: The transverse aortic constriction heart failure animal model: a systematic review and meta-analysis
Auteur: Bosch, Lena, de Haan, Judith J., Bastemeijer, Marissa, van der Burg, Jennifer, van der Worp, Erik, Wesseling, Marian, Viola, Margarida, Odille, Clémene, el Azzouzi, Hamid, Pasterkamp, Gerard, Sluijter, Joost P.G., Wever, Kimberley E., de Jager, Saskia C.A.
Magazine: Heart failure reviews

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Voor het onderzoek naar hartfalen ontwikkeling door drukoverbelasting op het hart, wordt veelvuldig gebruik gemaakt van een muismodel. Er zijn veel verschillende stammen van muizen beschikbaar voor onderzoek. Zowel uit literatuur als uit eigen ervaring blijkt dat de effecten van drukoverbelasting en de ernst van het geïnduceerde hartfalen sterk per muizenstam en per geslacht verschilt. Door middel van een meta-analyse willen wij onderzoeken hoe iedere individuele muizenstam reageert op drukoverbelasting en wat het verschil is tussen mannetjes en vrouwtjes. Met deze informatie kan een weloverwogen beslissing gemaakt worden over de keuze van de muizenstam of het geslacht van de dieren voor nieuw te starten experimenten of vervolgstudies. Zo kan men de keuze maken voor een model met ernstig fenotype voor het bestuderen van een potentieel medicijn. Terwijl voor mechanistische studies naar een eiwit dat bijdraagt aan bij de ontwikkeling van hartfalen kan de keuze gemaakt worden voor een model met een mild fenotype.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
114024108
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. ing. S.C.A. de Jager
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht