Verspreiding van een goed voorbeeld: hoe doe je dat?
Zorgpad Stervensfase
Het Zorgpad Stervensfase is sinds 2009 in Nederland op grote schaal ingevoerd. Het wordt gebruikt in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, hospices en de thuiszorg. Onderzoek èn praktijk zien een positief effect bij gebruik van dit instrument.
Landelijke invoering
De invoering verloopt in Nederland op heel verschillende manieren. In feite weten we niet goed wat het effect is van deze verschillende werkwijzen. Is de ene manier beter dan de andere? Zijn er dingen die je juist wel of juist niet moet doen? Wie kunnen dit het beste doen?
Het project
Dit project biedt een beschrijving van deze verschillende manieren. Het wil antwoord geven op de vraag wat een goede manier van invoeren is: wat zijn belangrijke factoren voor succes en wat moest je juist niet doen? Als we dat weten is het een voorbeeld voor invoering van andere kwaliteitsinstrumenten in de palliatieve zorg.
Producten
Verslagen
Eindverslag
In maart 2009 is gestart met landelijke implementatie van het Zorgpad Stervensfase. Het zorgpad is een algemeen erkend kwaliteitsinstrument dat ingezet wordt in de laatste levensdagen. In de praktijk blijkt het zorgpad bij te dragen aan de kwaliteit van de zorg (compleetheid, multidisciplinaire samenwerking) en ook in wetenschappelijk onderzoek is de meerwaarde van het gebruik aangetoond (o.m. verlaging van symptoomlast).
Sinds maart 2009 heeft Integraal Kanker Centrum Nederland (IKNL) in Nederland ruim 300 projectleiders getraind. Deze training was voor organisaties de start van een uitgebreid implementatietraject van het Zorgpad Stervensfase in de eigen organisatie. Veel van deze organisaties zijn tijdens het implementatietraject begeleid door IKNL en/of door netwerkcoördinatoren palliatieve zorg. De verschillende IKNL-locaties en de netwerken palliatieve zorg hebben de verspreiding en de (begeleiding van de) implementatie in hun eigen regio op verschillende manieren ingevuld. Deze diversiteit aan trajecten en ervaringen vormt een voor Nederland unieke, vruchtbare bron van informatie. Immers, met landelijke implementatie van een gevalideerd kwaliteitsinstrument is in ons land nog niet veel ervaring voorhanden.
In de loop van deze drie jaar is duidelijk geworden dat implementeren niet vanzelf gaat, zelfs niet bij een zo gewild en algemeen erkend kwaliteitsinstrument als het Zorgpad Stervensfase. Onderzoek naar de kritische succes- en faalfactoren van implementatietrajecten levert niet alleen belangrijke input voor verdere verspreiding van het zorgpad, maar ook voor de verspreiding en implementatie van andere kwaliteitsinstrumenten in de palliatieve zorg.