Mobiele menu

Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP) Heel gewoon Handen schoon

Het Heel gewoon, Handen schoon project heeft een interventiepakket opgeleverd ter bevordering van handhygiëne van pedagogisch medewerkers in kinderdagverblijven en het verminderen van maagdarm- en luchtweginfecties bij kinderen die de kinderdagverblijven bezoeken. 

Doel

In deze VIMP willen we de volgende onderdelen van het “Heel gewoon, Handen schoon” interventiepakket verspreiden en implementeren onder kinderdagverblijven in Nederland: 

  1. een kennistraining, bestaande uit een powerpointpresentatie en een praktische handenwastest met behulp van een UV lamp. 
  2. een informatieboekje over de landelijke richtlijn en de techniek van handenwassen en hand-desinfectie. 
  3. een teamtraining voor pedagogisch medewerkers, gericht op het stellen van groepsnormen en het formuleren van concrete oplossingen voor het verbeteren van de handhygiëne. 
  4. reminder stickers en posters over de techniek van het handen wassen en de momenten waarop de handen gewassen moeten worden, voor zowel pedagogisch medewerkers als voor de kinderen.

Aanpak/werkwijze 

Het interventiepakket is ontwikkeld op basis van gedragstheorie en empirisch onderzoek en toegesneden op de determinanten van (non)compliance. Het pakket is middels een randomized controlled trial effectief gebleken in het verhogen van de compliance (ruim 30%) en het verminderen van de maagdarminfecties (17%). 

Resultaten en producten

Na afloop van de VIMP zullen deze materialen, inclusief een handleiding voor zelfstandige implementatie, beschikbaar zijn voor alle kinderdagverblijven in Nederland via een website van het LCHV/RIVM (hygiëne toolkit). Kinderdagverblijven zijn geïnformeerd over en geënthousiasmeerd voor het pakket, middels een folder die ze per post hebben ontvangen, middels schriftelijke stukjes in bestaande nieuwsbrieven en circulaires, en (in het geval van grote koepelorganisaties) via presentaties gegeven aan hun organisaties. Medewerkers van deze grote koepelorganisaties in Nederland zijn getraind in “train-the-trainers” sessies, om de interventie inclusief de kennis- en teamtraining op hun kinderdagverblijven te implementeren. 

Artsen en verpleegkundigen infectieziekten en inspecteurs kinderopvang van alle GGD’en in Nederland zijn geïnformeerd over het interventiepakket middels een folder en via GGD Nederland/LOI/POI’s en de RAC artsen, zodat zij kinderdagverblijven hierop kunnen wijzen bij uitbraken en tijdens inspecties. Het LCHV heeft concrete aanbevelingen ontvangen over de verbetering van de handhygiëne richtlijn voor kinderdagverblijven, die ze bij de volgende herziening van de richtlijn zullen gebruiken. Tenslotte is er met het Consortium Beroepsonderwijs en andere instellingen binnen het MBO/HBO Kinderopvang een strategie ontwikkeld om onze kennisproducten binnen hun curricula te integreren. 

VIMP

VIMP staat voor Verspreidings- en Implementatie Impuls. Hiermee stimuleren we kennisbenutting. Het is een subsidie voor de doorgeleiding, verspreiding en/of implementatie van projectresultaten.

Kenmerken

Projectnummer:
12500095004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2014
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. J.H. Richardus
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC