Mobiele menu

Virtual Reality in de oncologie.

Projectomschrijving

Virtual Reality (VR) begint een steeds grotere rol te spelen in de gezondheidszorg. Uit onderzoek en de praktijk blijkt in toenemende mate dat VR bijvoorbeeld gebruikt kan worden om pijn, angst en medicatie te verminderen of revalidatietrajecten te verbeteren.

Omdat de implementatie van VR voor veel zorginstellingen nieuw is, zijn er veel uitdagingen waar zorginstellingen tegenaan lopen, bijvoorbeeld op het gebied van: hygiëne, integratie in het EPD, patiëntenvoorlichting, best practices, onderzoeksprotocollen, VR voor zorg op afstand en het evalueren van de toegevoegde waarde van VR. 

Te allen tijden staan de veiligheid van de patiënt en de effectiviteit van de behandeling voorop. Om dit structureel te kunnen bieden op het gebied van VR interventies is gedegen advies gewenst over de bovenstaande onderwerpen. De voornaamste vraag die speelt bij ons als zorgaanbieder: op welke manier kan het beste worden toegewerkt naar implementatie van VR toepassingen?

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Virtual Reality (VR) begint een steeds grotere rol te spelen in de gezondheidszorg. Waar dit in de beginfase vaak experimenteel werd toegepast, bijvoorbeeld ter ontspanning, zijn er steeds meer zorginstellingen die VR inzetten als (ondersteuning bij) medische handeling en het op grotere schaal willen uitrollen. Uit onderzoek en de praktijk blijkt in toenemende mate dat VR bijvoorbeeld gebruikt kan worden om pijn, angst en medicatie te verminderen of revalidatietrajecten te verbeteren. Omdat de implementatie van VR voor veel zorginstellingen/afdelingen nieuw is, zijn er veel uitdagingen waar zorginstellingen tegenaan lopen, bijvoorbeeld op het gebied van: hygiëne van de VR headsets, integratie in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), patiëntenvoorlichting, best practices en beste use cases, onderzoeksprotocollen, VR voor zorg op afstand en het evalueren van de toegevoegde waarde van VR. Daarnaast wordt VR vanwege de huidige pandemie in toenemende mate ingezet om zorg op afstand te bieden (bijvoorbeeld voor chronische pijneducatie of voor COVID-19 revalidatie), waarbij allerlei praktische en privacy technische vraagstukken aan de orde komen. Ten alle tijden staan de veiligheid van de patiënt en de effectiviteit van de behandeling voorop. Om dit structureel te kunnen bieden op het gebied van VR interventies is gedegen advies gewenst over de bovenstaande onderwerpen. De voornaamste vraag die speelt bij ons als zorgaanbieder: op welke manier kan het beste worden toegewerkt naar implementatie van VR toepassingen, rekening houdend met veiligheid en integratie in het huidige zorgsysteem?

Kenmerken

Projectnummer:
838004111
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
S. van Lunteren
Verantwoordelijke organisatie:
Zaans Medisch Centrum